La Vanguardia (Català-1ª edició)

Això no era arte povera

- Núria Escur

Quan vaig començar a pensar en això encara no sabíem com acabaria el culebrot de les escombrari­es. Una vaga a Barcelona de cinc dies, sense recollida d’escombrari­es ni neteja viària, era una amenaça real. La ciutat no coneix una vaga així del sector des de fa quaranta anys, i l’alerta va desesperar el govern municipal així que van saber que CC.OO. i CGT s’afegien a la iniciativa.

El mateix dia que es va anunciar la vaga algú em va enviar una fotografia d’un carrer de Sarrià. Al portal d’un edifici, ensumant entre les bosses d’escombrari­es, un senglar maduret feia de les seves. En el vídeo adjunt corria per la vorera, després de trobar el seu tresor, i una veu en off repetia irònica: “A Sarrià, recollida d’escombrari­es porta a porta”.

Es van afegir al xat exemples poc sincrònics de la revolució animal que reconquere­ix la ciutat. Un niu de gavines cuidant els seus ous a la Vila Olímpica, l’aparició de garses a Badalona, primera línia de mar, que desplacen les cotorres verdes de les palmeres del passeig...

Si es complissin alguna vegada els sis dies de vaga anunciats, tindríem un gran problema d’insalubrit­at més: tots aquells animalets trobarien dins les nostres deixalles un bufet lliure fabulós.

Què va demanar el Consistori? Que els contribuen­ts féssim el sacrifici d’acumular menys residus aquells dies de caos. Bonica proposta, tan inútil com quan Borrell va demanar que abaixéssim la calefacció. I van convocar un gabinet de crisi, esclar, i va arribar Sant Jordi. I les roses i els llibres. I va pedregar al passeig de Gràcia! I ho van arreglar abans de donar la pitjor imatge de Barcelona.

Recordo una obra de Michelange­lo Pistoletto, la muntanya immensa de roba utilitzada, vella, bruta, amuntegada com una enorme lleonera adolescent. Se suposa que la crítica sobre el repartimen­t de recursos es desprenia d’observar aquella Venus dels draps.

El que ens esperava amb la vaga no era tan glamurós, res d’arte povera: hauria estat un paisatge de merda, textualmen­t i metafòrica­ment. La lluita entre animals de presa per garantir la supervivèn­cia. Guardem les joies, que arriben les garses. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain