La Vanguardia (Català-1ª edició)

La comèdia conquereix el BCN Film Fest

El certamen programa la britànica ‘El gran Maurice’, de Craig Roberts, i l’espanyola ‘Todos lo hacen’, de Martín Cuervo

-

Pel BCN Film Fest ja han passat alguns títols seriosos que conviden a la reflexió i, fins i tot, a la introspecc­ió, com ara Culpa, d’Ibon Cormenzana, o El acusado, d’Yvan Attal, dos films que aborden el tema de les agressions sexuals. Ahir el certamen va canviar de terç i es va deixar conquerir per la comèdia amb la projecció de la britànica El gran Maurice, de Craig Roberts, i l’espanyola Todos lo hacen, de Martín Cuervo. Totes dues van complir el seu objectiu, ja que van arrencar les rialles del públic.

La d’en Maurice és una història real. La d’un home que acomiaden a mitjans dels setanta de la drassana en què ha treballat tota la vida. Astorat i sense ocupació, decideix complir els seus somnis i dedicar-se al golf. No ha practicat mai ni sap les normes més elementals d’aquest esport, però en Maurice s’estrena en gran apuntant-se a l’Open britànic.

Res no pot sortir bé i res no surt bé, perquè en Maurice es converteix en el jugador amb pitjor hàndicap de la història del campionat. Però l’home no es dona per vençut. “Espero que la pel·lícula serveixi per ajudar els espectador­s a complir els seus somnis”, diu Roberts.

El director aterra al festival de cinema barceloní després de l’estrena del film al Regne Unit fa sis setmanes, “on està funcionant molt bé”. En part gràcies als seus protagonis­tes, Mark Rylance i Sally Hawkins. Roberts, que és més conegut com a actor que com a director, diu de broma que “la pel·lícula ha estat un èxit, perquè jo no hi aparec”.

Però el jove realitzado­r està decidit a continuar darrere de la càmera “perquè m’agrada explicar històries”. Aquest és el seu tercer treball com a director, i després de les dues primeres pel·lícules “que van ser petites”, la seva carrera s’ha enlairat amb aquest entranyabl­e Maurice, que, com reflecteix la pel·lícula, va tenir ocasió de conèixer el gran Severiano Ballestero­s quan començava una etapa en el món del golf que va tenir una mica més d’èxit que la de Maurice. La cinta arribarà a les pantalles espanyoles a la tardor.

D’altra banda, a Todos lo hacen Martín Cuervo ajunta quatre parelles durant un cap de setmana a l’hotel on es van casar convidats per un gerent peculiar encarnat per Pablo Carbonell.

La invitació és de franc, però una vegada reunits, el motiu no és cap altre que treure’ls una sucosa quantitat de diners per haver pagat en negre al seu dia el convit. El personatge de Carbonell té un llibre de comptes en B i Hisenda l’obliga a pagar l’import de la multa. Com és evident, a ningú no li agradarà gaire, el xantatge. El que no esperen és que l’endemà aparegui un cadàver a l’establimen­t i que un temporal de neu i uns guardes forestals els retinguin fins que aparegui la policia.

“Em sembla divertit atacar la comèdia per llocs estranys. No anar cap a la comèdia lineal que vegis venir, sinó que la barreja de gèneres camini per la pel·lícula. Voler saber qui ha estat el culpable o què passarà et va portant cap endavant mentre vas rient, i això m’agrada molt”, assenyala el cineasta madrileny sobre el seu segon llargmetra­tge, una thrilledia amb aires de suspens a l’estil d’Agatha Christie amb un elenc format per Macarena Gómez, Salva Reina, Julián López, Andrea Duro, Kira Miró i Carlos Santos. ●

 ?? BBC FILMS ?? Mark Rylance a El gran Maurice
BBC FILMS Mark Rylance a El gran Maurice

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain