La Vanguardia (Català-1ª edició)

Atents als canvis a Twitter

- Jordi Juan Director

Diu el refranyer popular que, si no pots vèncer el teu enemic, uneix-t’hi. Però si tens molts diners, hi ha una altra manera molt més directa: compra’l. Això és el que ha fet el considerat home més ric del món, Elon Musk, que acaba d’adquirir la influent xarxa social Twitter per adaptar-la a la seva concepció de la llibertat d’expressió. Musk, conegut pels seus múltiples projectes (Tesla, Space X, Hyperloop, Neuralink, entre d’altres) era molt crític amb les limitacion­s que imposava aquesta xarxa social censurant alguna mena de comentaris. Malgrat que té més de 83 milions de seguidors, es va plantejar crear una plataforma nova i alternativ­a a Twitter, però finalment va desistir i ha optat per desemborsa­r uns 44.000 milions d’euros per quedar-se-la. Els executius de l’empresa van intentar evitar-ho amb l’anomenada “píndola enverinada”, però la seva oferta era massa temptadora per als accioniste­s i li han acabat comprant el seu pla de finançamen­t.

Musk té un cert paral·lelisme amb un altre gran multimilio­nari, Jeff Bezos, el fundador d’Amazon. Tots dos se senten molt atrets per la influència dels mitjans de comunicaci­ó. Si Bezos va causar sensació quan va comprar The Washington Post, el que ara ha fet Musk és un salt molt més gran, ja que parlem d’una xarxa social amb una gran influència a tot el món.

Què farà Musk amb Twitter? De moment, els republican­s nord-americans ja li han demanat que readmeti Donald Trump a la xarxa, cosa que podria fer perquè l’empresari s’havia mostrat molt crític amb la prohibició del seu compte. Però això és una anècdota en comparació amb tot el que pot maquinar una ment tan prodigiosa i tan poc convencion­al com la d’aquest multimilio­nari. La seva trajectòri­a, els seus èxits, els seus fracassos, les seves iconoclast­es actuacions i opinions fan d’aquest home un personatge molt peculiar. No tinguin cap dubte que Twitter viurà una gran transforma­ció. O s’enlairarà fins a convertir-se en una xarxa social encara molt més potent o podria perdre el seu encant per la influència del magnat. Alguna cosa sonada passarà a Twittter.

 ?? OLE BE G- USTEN / AFP ??
OLE BE G- USTEN / AFP
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain