La Vanguardia (Català-1ª edició)

Zelenski aplaudeix l’ajuda militar “sense precedents” dels Estats Units

El cap del Pentàgon afirma que Rússia “ha perdut força capacitat militar”

- X. MAS DE XAXÀS Kh r

La guerra ha entrat en una fase de desgast. És evident a Khàrkiv, ahir sotmesa novament a un intens bombardeig de l’artilleria russa, que també va atacar una refineria i la xarxa ferroviàri­a al centre i l’oest del país.

Aquesta és una lluita, tot i això, que Lloyd Austin, el secretari de Defensa dels Estats Units, afirma que s’està decantant al costat ucraïnès. “Rússia ha perdut força capacitat militar i, francament, també moltes tropes”, va declarar ahir a Polònia després d’haver-se entrevista­t a Kíiv amb Volodímir Zelenksi.

El president ucraïnès està entusiasma­t amb la visita d’Austin, a qui va acompanyar el secretari d’Estat, Antony Blinken. Ahir va assegurar que els Estats Units, el seu principal aliat, “supliran totes les necessitat­s de les nostres forces armades”. Això implica carros de combat, vehicles cuirassats, canons, sistemes antimíssil­s de mig abast, drons, helicòpter­s i avions d’atac a terra. Ni Zelenski ni Lloyd van precisar quin armament pesant reforçarà ara l’exèrcit ucraïnès, però el president va afirmar que l’ajuda pactada “no té precedents”.

Blinken va destacar que aquest suport “aconseguei­x resultats reals”, és a dir, que ha servit per frenar l’ofensiva russa al Donbass. “Rússia està fallant i Ucraïna està guanyant” la guerra, va afegir.

Blinken i Austin van anar diumenge des de Polònia a Kíiv en un tren amb els vidres fumats, van veure Zelenski a la nit i només van fer declaracio­ns quan van sortir d’Ucraïna.

La intel·ligència militar britànica confirma les dificultat­s que estan passant les forces armades russes. Calcula que han perdut uns quinze mil soldats i que un 25% de les seves unitats estan tan perjudicad­es que no són aptes per al combat. L’exèrcit ucraïnès sembla que ha destruït uns dos mil carros de combat russos, a més de 60 avions i helicòpter­s.

“Volem que Rússia no ho tingui fàcil per refer-se ràpidament”, va explicar Austin. És possible, segons sospiten els nord-americans, que l’exèrcit rus pateixi una falta de recanvis. La indústria militar tindria, en aquest cas, problemes per produir les peces necessàrie­s. Si és així, cal esperar un deterioram­ent gradual de la seva capacitat de combat.

El cert, però, és que ahir no es va notar. Els míssils i els avions russos van destruir cinc estacions de ferrocarri­l, una refineria i dipòsits de combustibl­e. Fins ara Rússia havia respectat aquestes infraestru­ctures pensant que les necessitar­ia per ocupar Ucraïna. Tot i això, a mesura que passen les setmanes sembla clar que aquest objectiu està descartat i, per tant, és preferible destruirle­s per dificultar el proveïment de les tropes ucraïneses. El Ministeri de Defensa rus va informar que les últimes 24 hores el seu exèrcit havia destruït 56 objectius militars ucraïnesos.

Ucraïna va respondre amb el bombardeig d’una instal·lació petroliera russa a Briansk, a un centenar de quilòmetre­s de la frontera. El dia 1 un parell d’helicòpter­s van destruir diversos dipòsits de combustibl­e a Rússia, però més a prop de la frontera.

L’exèrcit rus continua bombardeja­nt el polígon d’Azovstal a Mariúpol, on un miler de civils, a més d’uns 2.000 militars, hi estan atrapats. La seva oferta d’obrir un corredor perquè puguin sortir els civils ahir no va ser acceptada. Kíiv en desconfia. Afirma que les condicions no són segures i tem que les forces russes aprofitin aquest passadís per entrar al recinte industrial. Demana, per això, que siguin les Nacions Unides les que organitzin la sortida d’aquest miler de persones.

António Guterres, secretari general de l’ONU, ha posat en marxa una gira diplomàtic­a que el portarà a Istanbul, Moscou i Kíiv. És la iniciativa més seriosa que s’ha emprès en aquests dos mesos de guerra per aconseguir un alto el foc. ●

Moscou anuncia un corredor per als civils atrapats a la planta Azovstal, però Kíiv no se’n refia

 ?? HANDOUT / GETTY ?? El president Volodímir Zelenski amb els secretaris de Defensa i d’Estat nord-americans, Lloyd Austin i Antony Blinken, a Kíiv
HANDOUT / GETTY El president Volodímir Zelenski amb els secretaris de Defensa i d’Estat nord-americans, Lloyd Austin i Antony Blinken, a Kíiv
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain