La Vanguardia (Català-1ª edició)

Pànic comprador en comerços de Pequín davant l’arribada del virus

El malestar pel confinamen­t de Xangai encara és a les xarxes

- Hong Kong. Correspons­al

La Xina vol evitar tant sí com no que Pequín es converteix­i en un nou Xangai. Per això, després de detectar un grapat de casos de coronaviru­s el cap de setmana, les autoritats van ordenar ahir la posada en marxa a la capital d’una campanya massiva de proves PCR entre una població que ja pren precaucion­s per si al final s’acaba decretant un confinamen­t.

Ara per ara, el districte més afectat és el de Shaoyang, on s’han localitzat la majoria dels 47 positius amb símptomes registrats des de divendres. En aquesta zona, on operen nombroses empreses multinacio­nals i ambaixades, s’ha ordenat fer tres testos al llarg dels pròxims cinc dies als 3,5 milions d’habitants i als qui hi treballen.

El districte també ha suspès les classes presencial­s de formació esportiva i cultural i recomana als residents reduir les activitats públiques. També s’han imposat estrictes controls d’entrada a la ciutat, i els viatgers han de presentar una prova de covid negativa amb una antiguitat inferior a les 48 hores.

Segons Pang Xinghuo, subdirecto­ra del Centre per a la Prevenció i el Control de Malalties (CDC) de Pequín, les transmissi­ons comunitàri­es a la capital van començar fa una setmana. Segons Pang, l’aparició sobtada de casos en tan poc temps suggereix que el virus s’està propagant “de manera ràpida i silenciosa”, cosa que complica les tasques de prevenció i control i augura un augment del nombre de casos els pròxims dies.

Les notícies recents han provocat nerviosism­e entre molts dels 22 milions d’habitants de la capital, que ahir van anar a comprar a patolls en alguns supermerca­ts físics i botigues de comerç en línia per aprovision­ar-se per si al final es decreta un confinamen­t.

Per evitar que s’estengués el pànic, les autoritats van assegurar que el proveïment està assegurat i que hi ha prou subministr­aments, cosa que no va evitar que es repetissin les imatges d’estanterie­s buides i cues de clients carregats de productes da

La variant òmicron del virus s’ha propagat “de manera ràpida i silenciosa”, segons una funcionàri­a

vant els taulells.

“Ens preocupa que la situació sigui com la de Xangai. La gent està angoixada. Tothom està comprant productes, i ens preocupa que s’acabin”, va dir a France Press un veí de Shaoyang anomenat Wang. De moment, el nombre de contagis registrats a Pequín empal·lideix en comparació amb el del motor econòmic del país, que ja acumula més de mig milió d’infectats i 138 morts (51 en el recompte de diumenge) des de principis de març.

El dràstic aïllament a què està sotmesa Xangai des de fa gairebé un mes ha provocat greus problemes en el proveïment de menjar i medecines i un gran descontent­ament entre la població, tal com queda reflectit a les xarxes socials.

Els últims dies a la internet xinesa hi ha circulat profusamen­t un vídeo titulat Veus d’abril, que revela les dificultat­s i l’angoixa de la gent durant aquest difícil període. Malgrat els intents de la censura per posar-hi fre, els internaute­s han aconseguit que continuï circulant ininterrom­pudament gràcies a lleugeres modificaci­ons que el fan indetectab­le, almenys per uns moments, als aplicats censors xinesos. ●

 ?? WANG ZHAO / AFP ?? Una clienta d’un supermerca­t de Pequín amb un carregamen­t d’ous
WANG ZHAO / AFP Una clienta d’un supermerca­t de Pequín amb un carregamen­t d’ous

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain