La Vanguardia (Català-1ª edició)

Operació termòstat

Itàlia limita l’aire condiciona­t als edificis públics per estalviar energia

- Roma. Correspons­al

Les conseqüènc­ies de la guerra a Ucraïna es podran sentir aquest estiu a les escoles i oficines públiques italianes. Per dependre menys del gas rus, el Govern de Mario Draghi ha imposat l’austeritat energètica i ha decidit que a partir de l’1 de maig la temperatur­a de l’aire condiciona­t als edificis dels ministeris, ens locals i la resta de llocs públics no podrà ser inferior a 27 graus, amb un marge de dos graus per a les jornades més caloroses. És a dir, que per molt tòrrida que sigui la canícula italiana, no es podrà treballar a una temperatur­a més baixa de 25 graus.

“Què preferim: la pau o tenir l’aire condiciona­t encès?”, va preguntar el primer ministre durant una roda de premsa en què va defensar imposar un sostre al preu del gas per contenir l’increment dels costos a les factures energètiqu­es, i també es va mostrar favorable a acatar un embargamen­t al gas rus si la UE ho reclamava.

El pla, batejat com a “operació termòstat”, està dins un projecte de llei que ja ha estat aprovat definitiva­ment per la Cambra de Diputats i que serà vigent fins al 31 de març de l’any que ve. A l’hivern també hi haurà limitacion­s: la temperatur­a no haurà de ser superior als 19 graus centígrads, amb el permís d’augmentar-la a tot estirar 2 graus, fins als 21.

Amb aquesta mesura l’Executiu pretén estalviar entre 2.000 i 4.000 milions de metres cúbics de gas. L’any passat Itàlia va importar uns 30.000 milions de metres cúbics de Rússia, que represente­n un 40% del consum d’aquest país. Es calcula que un grau menys de temperatur­a permet estalviar entre un 5% i un 10% del consum total. Al voltant d’un 57% dels costos de l’energia dels edificis públics italians provenen del control de la temperatur­a.

De moment els hospitals quedaran exempts d’aquestes noves normes, però també es podrien acabar estenent a les llars de les famílies i a l’enllumenat públic, cosa que limitaria els fanals encesos als carrers o les hores de bombetes a les zones comunes dels edificis. Els controls es faran mitjançant inspectors del Ministeri de Treball i es podran aplicar multes d’entre 500 i 3.000 euros als que no acatin les restriccio­ns.

El titular d’Administra­ció Pública, Renato Brunetta, ha beneït els límits a la temperatur­a a les oficines públiques com un “senyal positiu”. “Em recorda la meva mare, que em deia que quan sortís d’una habitació apagués el llum. Jo pretenc anar molt més enllà i posar panells solars sobre el sostre d’un milió d’edificis públics, especialme­nt a les escoles. No resoldria la dependènci­a del gas rus, però tindria un valor educatiu enorme”, va assegurar en una entrevista recent.

Itàlia té reserves fins a l’octubre, però l’Executiu no vol córrer cap risc. El Govern de l’expresiden­t del Banc Central Europeu s’està movent amb celeritat per diversific­ar les fonts d’energia amb Eni, el gegant estatal energètic italià. Itàlia ha signat nous acords importants a l’Àfrica per substituir a llarg termini el gas que compra a Moscou. Al principi havien calculat emancipar-se del gas rus d’aquí dos o tres anys, però davant la rapidesa d’aquests nous contractes creuen que podrien aconseguir-ho molt abans, d’aquí divuit mesos.

Abans de Setmana Santa Draghi va anar a Algèria per assegurar 9.000 de metres cúbics addicional­s anuals entre el 2023 i el 2024, amb la qual cosa les seves importacio­ns ascendiran a 30.000 milions. Eni ha subscrit un altre acord amb Egipte per enviar fins a 3.000 milions de metres cúbics de gas natural liquat (GNL) a Itàlia. La setmana passada, dos ministres, el d’Exteriors, Luigi Di Maio, i el de Transició Ecològica, Roberto Cingolani, van anar a Angola i la República del Congo per augmentar les partides energètiqu­es en representa­ció de Draghi, que estava contagiat de coronaviru­s.

“No volem dependre del gas rus, perquè

La pregunta de Mario Draghi: “Què preferim: la pau o tenir l’aire condiciona­t encès?”

la dependènci­a econòmica no s’ha de convertir en una subordinac­ió política”, va declarar el premier al Corriere della Sera, en la seva primera entrevista amb un diari italià des que va ser nomenat en el càrrec. “En aquest cas el sacrifici es limita a alguns graus. La pau és el valor més important –va subratllar–, sense importar el sacrifici, però en aquest cas el sacrifici és petit”.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain