La Vanguardia (Català-1ª edició)

Texas atura l’execució d’una condemnada sense proves per la mort de la seva filla

-

El Tribunal Penal d’Apel·lacions de Texas va suspendre ahir l’execució de Melissa Lucio, la nordameric­ana de pares mexicans condemnada el 2008 per haver matat la seva filla de dos anys, la Mariah. El judici, ple d’errors i irregulari­tats, com va informar La Vanguardia diumenge, es va celebrar el 2007 després d’una falsa admissió de culpa que la policia va obtenir de manera forçada en un dur interrogat­ori de cinc hores.

L’execució estava programada per dimecres, i ahir a la nit mateix la Junta d’Indults de l’estat havia de decidir si proposava frenar-la. Ara tot queda pendent que un tribunal inferior reexamini el cas a partir dels nous descobrime­nts de la defensa.

Tal com destaca el tribunal d’apel·lacions en el veredicte, cinc dels dotze membres del jurat que va condemnar Lucio van fer públic que es penedien d’haver-la declarat culpable quan recentment es van assabentar de les noves i aclaparado­res proves esgrimides pels seus nous advocats, unes proves que oferien dubtes més que raonables sobre el procedimen­t i, per tant, apuntaven clarament a la innocència d’aquesta dona de 53 anys que va arribar a tenir 14 fills.

A la resolució favorable a l’acusada els jutges també al·ludeixen a informes científics que, en contra del primer i discutit dictamen forense, coincideix­en que la mort de la nena no va ser a causa de maltractam­ents infligits per la mare, com va sostenir l’acusació pública, sinó que es podria haver degut a la caiguda per unes escales de què Lucio va parlar des del primer moment. El tribunal arriba a assenyalar que la Fiscalia va ocultar proves que en el moment de la vista ja haurien permès absoldre Lucio.

Més de la meitat dels membres de la Cambra de Representa­nts i del Senat de Texas, tant demòcrates com republican­s, van signar al març sengles cartes en què demanaven a la Junta d’Indults i al governador Greg Abbott que suspengues­sin l’execució i evitessin així “un error judicial que soscavaria la confiança en el nostre sistema legal”. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain