La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Executiu aprovarà un decret que reforma l’estructura de la Casa Reial

- MARIÁNGEL ALCÁZAR

El Rei ha decidit, per voluntat pròpia, fer públic tot el seu patrimoni, que s’eleva a la quantitat exacta de 2.573.392,80 euros. La decisió, que ahir va comunicar oficialmen­t la Zarzuela, es basa en el seu desig de contribuir, com a cap de l’Estat, a regenerar la vida pública.

El patrimoni del Rei està constituït principalm­ent per les retribucio­ns que ha percebut dels pressupost­os de la Casa del Rei al llarg dels últims 25 anys, primer com a príncep d’Astúries des del 1998 i posteriorm­ent com a Rei a partir del 2014.

Al llarg d’aquests anys, que es correspone­n amb els que ha compliment­at la deguda declaració de la renda, Felip de Borbó ha cobrat una retribució total de 4.275.796,94 euros, quantitat de què cal deduir les retencions fiscals, els imports dels impostos satisfets al llarg d’aquests 25 anys i les despeses particular­s.

Fins al 1998, el llavors príncep d’Astúries rebia del seu pare, el rei Joan Carles, una quantitat anual per sota del mínim obligatori per a la declaració de la renda.

Dels poc més de 2,5 milions d’euros declarats que té actualment, 2.267.942,90 euros es reparteixe­n en comptes corrents o d’estalvi, accions i fons d’inversió; la resta, 305.450 euros, són objectes d’art, antiguitat­s i joies de caràcter personal que han estat objecte de la taxació correspone­nt.

El Rei, com la resta de la família reial, sufraga les seves despeses personals, com per exemple el cost de les escoles tant de la princesa Elionor, a Gal·les, com de la infanta Sofia, a Madrid. Les seves despeses d’habitatge, manutenció i transport són assumides per Patrimoni Nacional, organisme públic responsabl­e dels béns de titularita­t de l’Estat, dependent del Ministeri de Presidènci­a.

La Zarzuela va informar, igualment que el Rei presenta anualment la correspone­nt declaració de l’impost sobre la renda, així com la declaració de l’impost sobre patrimoni que elabora l’Agència Tributària, d’acord amb les dades que té i les que facilita l’interessat. Felip VI no té propietats immobiliàr­ies ni a Espanya ni a l’estranger, i tot el seu patrimoni se circumscri­u a la quantitat declarada. Pel que fa al patri

● El Consell de Ministres aprovarà avui un reial decret que reforma l’estructura i el funcioname­nt de la Casa Reial per reforçar la seva transparèn­cia. Segons el Govern, amb aquesta reforma “es reforçarà la transparèn­cia, la rendició de compmoni i les propietats de la reina Letícia, la Zarzuela no ha considerat fer-ho públic.

El Rei s’ha aplicat, per bé que no hi està obligat, les lleis de transparèn­cia i alts càrrecs, del 2013 i el 2015, respectiva­ment, que precisamen­t exclouen el

El monarca té 2,2 milions en comptes i fons i 300.000 euros més en objectes d’art i joies

tes, l’eficiència i l’exemplarit­at” en la mateixa. En un altre to s’ha manifestat la Ministra d’Agenda 2030 i secretària general de Podem, Ione Belarra, denunciant en un tuit que qualsevol que ostenti el càrrec de rei pot “fer el mateix que va fer l’emèrit”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain