La Vanguardia (Català-1ª edició)

Luceño, amb dos Rolex... per al jutge

-

L’escenari judicial de Luis Medina i Alberto Luceño, comissioni­stes en el pelotazo madrileny per les mascaretes durant la pandèmia, se’ls està complicant per moments. El jutge que instrueix la causa va donar ahir un altre revés i va ordenar retirar-los el passaport, va prohibir que surtin del país i els obliga a presentar-se al jutjat dues vegades al mes per deixar constància que continuen a disposició de la justícia. Per l’instructor els fets investigat­s són prou greus per adoptar aquesta mesura, sol·licitada per les acusacions populars, entre les quals hi ha Podem i PSOE, per bé que la Fiscalia Anticorrup­ció no ho demanés.

Les raons que esgrimeix el magistrat són diverses, però principalm­ent que els dos investigat­s es podrien enfrontar a penes de fins a 17 anys de presó, prou elevades per estar temptats d’escapar-se. “És connatural a la naturalesa humana mirar d’evitar unes penes dures”, recull a la resolució. Un altre dels arguments és que cap dels dos no ha presentat al jutjat la quantitat requerida, és a dir, un milió d’euros per a Medina i cinc milions per a Luceño, quantitats que haurien cobrat en concepte de comissions pels tres contractes signats amb l’Ajuntament de Madrid entre el març i l’abril del 2020. “A més, els investigat­s podrien sortir del territori espanyol per manipular proves amb el pagador malai de les comissions, la col·laboració del qual amb la justícia espanyola fins ara és nul·la”, afegeix. Es refereix al propietari de l’empresa malaia Leno, subministr­adors del mate

L’expectació mediàtica

■ generada entorn del cas mascaretes es va evidenciar ahir a les portes dels jutjats de la plaça de Castilla, on la premsa generalist­a i la del cor van confluir per cobrir les declaracio­ns dels comissioni­stes. Luceño va arribar dues hores abans del que es preveia per mirar d’evitar els focus de les càmeres, però no li va servir de res. Fins al jutjat va anar amb dos rellotges d’alta gamma de la marca Rolex per lliurar-los i fer front a la milionària fiança imposada pel magistrat, segons apunten fonts jurídiques. Tant ell com el seu soci Medina sí que van evitar la desfilada final, ja que van aconseguir sortir per una altra porta dels jutjats. La badada va provocar carreres de càmeres i més d’un periodista caient a terra. rial contractat i que fins ara s’ha negat a col·laborar amb la justícia a través de les comissions rogatòries remeses per la Fiscalia.

I finalment, el titular del jutjat d’instrucció número 47 de Madrid, Adolfo Carretero, explica que els delictes són greus per la seva “enorme transcendè­ncia pública, ja que es van cometre en la pitjor època de la pandèmia, amb milers de morts diàries i van afectar fons públics necessaris per aconseguir materials sanitaris de primera necessitat, que oferien els investigat­s amb ànim de lucre, encara que fingien altruisme, com diu el fiscal”.

Pel magistrat aquests dos co

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain