La Vanguardia (Català-1ª edició)

Dos testimonis apunten a un tracte de favor del Meteocat envers Triacom

Mossos i Guàrdia Civil assenyalen l’exdirector Oriol Puig com el responsabl­e

-

Els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Civil sospiten que una de les empreses investigad­es dins de l’anomenat cas 3%, Triacom Audiovisua­l, podria haver rebut un contracte adjudicat a dit del Servei Meteorològ­ic de Catalunya (SMC) per ordre del llavors director Oriol Puig.

Els investigad­ors tenen dos testimonis clau que situen el germà de l’exconselle­r d’Interior Felip Puig (CDC) com la persona que va ordenar que el contracte de 60.000 euros per fer l’aplicació de telèfons mòbils del servei acabés en mans de Triacom.

Les indagacion­s van més enllà i l’últim informe elaborat pels dos cossos policials per a l’Audiència Nacional, i al qual ha tingut accés La Vanguardia, apunta a una trama més complexa. L’investigat no apunta només a un presumpte tracte de favor per donar el contracte a Triacom – de Josep Oriol Carbó–, sinó perquè els diners d’aquest contracte acabessin a l’entorn de CDC.

Aquesta empresa està cridada a ser el fil conductor del cas 3%, tal com sospiten els investigad­ors. Creuen que aquesta podria haver estat utilitzada per gestionar el finançamen­t del llavors partit al poder del Govern.

De les declaracio­ns obtingudes, els investigad­ors conclouen que el treball pel qual es va pagar a Triacom ni tan sols es va arribar a elaborar. I hi ha un apunt que crida molt i molt l’atenció dels Mossos i la Guàrdia Civil. Analitzat el compte de l’adjudicatà­ria del contracte en què es va ingressar mitjançant diferents transferèn­cies l’import total del contracte licitat per l’SMC, “aquesta Unitat d’Investigac­ió ha pogut observar que, en el mateix període temporal de la licitació –quart trimestre de 2011–, Triacom va pagar a tercers no implicats en la licitació exactament la mateixa quantitat de diners defraudats a l’ens públic”, recull el document.

Les receptores dels diners en el mateix període i pel mateix import són les societats Núbul Consulting i Audiovisua­ls Exit. “Sobre aquestes dues societats, estan sent objecte d’investigac­ió en la causa i són propietat de David Madí –exassessor del de l’expresiden­t Artur Mas– i Juan Manuel Parra [empresari]”.

Ara per ara, els investigad­ors no poden afirmar “amb certesa absoluta que l’import suposadame­nt defraudat a l’Administra­ció Pública a través de l’SMC i l’empresa Triacom s’hagi utilitzat per pagar els serveis de Madí o Parra, si bé coincideix­en tant la temporalit­at dels pagaments com els imports amb l’import pagat en la licitació investigad­a”.

Dos exresponsa­bles de l’SMC van declarar al mes de març davant els investigad­ors que el projecte de licitació de l’aplicació va ser dirigit personalme­nt per Puig, que va ser qui va indicar les empreses a convidar.

De les tres convocades, dues van superar el preu màxim fixat, cosa que per als investigad­ors podria haver estat un artifici per assegurar-se que s’adjudiqués a Triacom, sobretot després de

Els investigad­ors sospiten que els diners a Triacom es van acabar desviant a altres empreses

comprovar que entre totes tres hi havia hagut un nexe mercantil previ.

Segons el testimoni d’un d’ells, es va pagar a Triacom “per indicació” de Puig –que conversava directamen­t amb Carbó, segons aquests testimonis–, que els va dir que era un compromís d’ell amb l’empresa i que, encara que l’aplicació no es fes farien altres treballs per a l’SMC, treballs que no es van dur a terme mai. A l’informe es conclou que Oriol Puig “era qui ordenava i controlava la licitació”, i diuen que la seva “carrera profession­al l’ha desenvolup­ada en diferents departamen­ts de la Generalita­t”.

Aquest informe ja està en mans del jutge Santiago Pedraz i de la Fiscalia Anticorrup­ció, que hauran ara de sospesar si acorden cap imputació. ●

cia climàtica, conservar els parcs naturals, i impulsar la recerca i la innovació per mitigar el canvi climàtic, entre d’altres.

L’impost sobre les emissions de diòxid de carboni dels vehicles de tracció mecànica l’han de pagar aquelles persones (físiques i jurídiques) que durant l’any 2021 han

Estan exempts de pagament els vehicles que són 100% elèctrics, els ciclomotor­s, els camions o vehicles de més de 3,5 tones, els autocars, els vehicles autoritzat­s a transporta­r més de nou persones (incloent-hi el conductor) i els vehicles adaptats per a la conducció de persones amb mobilitat reduïda.

Aquells que disposin de matrícula de vehicle històric i els vehicles clàssics gaudeixen d’una bonificaci­ó del 100% de la quota íntegra i, per tant, tampoc tributen. Així mateix, no han de pagar l’impost sobre les emissions de CO els titulars de vehicles que, conjuntame­nt, no superin els sis euros de quota a ingressar.

Cal destacar que, si es domicilia el pagament de l’impost abans del 15 de juliol del 2022, s’obté una bonificaci­ó del 2%.

 ?? JAVIER LIZÓN / EFE ?? Seu de l’Audiència Nacional al carrer Génova de Madrid
JAVIER LIZÓN / EFE Seu de l’Audiència Nacional al carrer Génova de Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain