La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Fiscalia avala la incorporac­ió de la Generalita­t al cas tres per cent

-

La Fiscalia ha decidit avalar l’aspiració de la Generalita­t per exercir d’acusació en una de les causes de l’anomenat tres per cent després de reconsider­ar la seva posició inicial contrària a la presència de l’Administra­ció catalana en la instrucció d’aquest cas.

En concret, en aquesta peça s’investigue­n les relacions econòmique­s il·lícites entre la vella estructura de CDC i diferents empreses, i particular­ment la companyia Triacom.

La Generalita­t va decidir personar-se en aquesta causa, però en primera instància va ser rebutjada. Ara, després d’atendre el plantejame­nt dels lletrats de l’Administra­ció catalana davant el jutge Santiago Pedraz, la Fiscalía s’ha pronunciat a favor que es pugui personar com a acusació. El jutge Pedraz va argumentar en la seva primera decisió, que ara va pel camí de ser revocada, que la Generalita­t no havia acreditat la condició de perjudicad­a en la causa de Triacom –una de les productore­s que han treballat al llarg d’aquests anys per a la televisió pública catalana–, i va afegir que, a més, en el mateix Executiu català hi ha polítics militants en una de les formacions hereves “dels partits polítics investigat­s”.

La Generalita­t va decidir recórrer contra la decisió del jutge d’instrucció i va exposar nous arguments per demanar-ne la personació. Els advocats de la Generalita­t van subratllar precisamen­t la inexistènc­ia de vincles entre CDC i Junts per Catalunya. Sembla que aquests arguments han persuadit la Fiscalia, que ara sí que accepta la compareixe­nça com a acusació particular.

De fet, fa dos anys que la Generalita­t mira de personar-se en les causes que se segueixen contra l’entramat d’empreses que suposadame­nt van finançar CDC.

Joaquim Torra va acceptar, el 2020, a petició de Pere Aragonès, llavors vicepresid­ent del Govern català, que la Generalita­t fos part en aquesta causa, però el jutge va rebutjar l’adhesió argüint precisamen­t que no podia ser investigad­a i acusadora alhora. Sembla que ara aquells recels han desaparegu­t. ●

El 2020 l’Administra­ció catalana ja va intentar ser part en una de les peces de la causa, però va ser rebutjada

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain