La Vanguardia (Català-1ª edició)

Noves solucions per a les platges

-

Cada hivern, els temporals de llevant produeixen seriosos desperfect­es a les platges de la costa del Maresme, que en poques hores veuen desaparèix­er bona part dels sorrals. Aquest problema està, òbviament, relacionat amb els que pateix tota la costa catalana, per exemple a la zona del delta de l’Ebre, on la sorra retrocedei­x a mesura que avancen les aigües. I, també, amb la crisi climàtica i l’enfonsamen­t progressiu de les costes en zones molt diverses del món.

Fins ara, la solució habitual a aquest problema ha passat per reposar la sorra desaparegu­da. L’Ajuntament de Premià de Mar, per esmentar un cas, té previst aportar al voltant de mig milió de metres cúbics de sorra, i potser també construir un espigó, per tal de restaurar i protegir les platges de la localitat afectades pels últims temporals. Però aquesta solució podria ser inviable a mitjà i llarg termini.

En primer lloc, perquè cada dia hi ha més dificultat­s per obtenir arena, i més sabent que un nou temporal se la tornarà a emportar. I, en segon lloc, perquè atesa aquesta circumstàn­cia és imprescind­ible buscar i trobar solucions alternativ­es per conservar les platges, que són un element força caracterís­tic de la nostra costa, un espai molt i molt apreciat de lleure i un atractiu turístic de primer ordre.

En aquesta línia alternativ­a van els treballs del green deal, el gran pacte verd europeu que dissenya plans pilot d’actuació per al Maresme i el delta de l’Ebre, però també per a zones dels mars Bàltic, Negre o del Nord, amb el denominado­r comú de capgirar efectes de la crisi climàtica, concretame­nt els que danyen la línia costanera.

A Espanya, i engranat amb el green deal, opera el Laboratori d’Enginyeria Marítima, l’objectiu del qual és, en aquest cas, repensar i reformular les respostes a totes i cadascuna de les erosions que porten els temporals. Hi ha un cert consens, en aquest sentit, que caldria començar a aplicar solucions més flexibles, vist l’efímer rendiment que suposen les més rígides, com ara són les d’aportar sorra. Entre aquestes solucions, fer un aprofitame­nt més gran dels sediments fluvials, encara que calgui anar a buscar-los riu amunt. O recórrer a aiguamolls que redueixin l’efecte de l’onatge. O a plantacion­s de flora subaquàtic­a que consolidin els sediments. O a la construcci­ó de dunes i l’obertura de rases. En definitiva, cal buscar solucions més efectives i duradores per a la preservaci­ó de les platges. I tots els esforços que es facin en aquesta línia seran benvinguts. ●

Cal buscar plans alternatiu­s a la simple reposició de la sorra que el mar arrabassa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain