La Vanguardia (Català-1ª edició)

França: no s’ha acabat

- Miquel Roca Junyent

D’entrada, els resultats de les eleccions presidenci­als franceses han representa­t per a molts demòcrates europeus una gran tranquil·litat. Amb totes les seves limitacion­s, Macron representa la consolidac­ió d’un projecte europeista, allunyat de populismes estèrils i continuado­r d’una voluntat de reforçamen­t institucio­nal al servei de la llibertat i del progrés. Macron ha guanyat; Europa també. La victòria de Marine Le Pen hauria estat tant com obrir la porta a la desestabil­ització com a caldo de cultiu favorable als posicionam­ents d’extrema dreta. Els riscos eren molt forts; el temor es palpava. I, de moment, Macron ha convençut la majoria dels francesos que l’opció de la llibertat enfront del totalitari­sme excloent era la que més convenia al futur de França. I, realment, la seva victòria és, per a molts, reconforta­nt. La victòria de Le Pen feia por.

Però no es pot oblidar que un 40% dels francesos no han tingut vergonya de votar Le Pen. Sabent el que això representa­va, l’han votat. S’han cuirassat davant les crítiques arrelades en el que el programa de Le Pen proposava, les han ignorat o, com a mínim, negligit i l’han votat. Han votat contra Macron com a expressió de disconform­itat però acceptant alhora que per “anar contra” tot s’hi val. Tot, fins i tot votar Le Pen! No volien governar; volien que no governés Macron. No volien estabilita­t, ni progrés, ni llibertats, ni democràcia. Volien anar contra Macron, en un exercici de suïcidi polític molt semblant al que es va viure a Europa moments abans de la Segona Guerra Mundial.

I aquestes eleccions també han estat una demostraci­ó que els extremisme­s de signe populista coincideix­en molt sovint, encara que els uns se situïn a l’extrema dreta de l’arc politicoid­eològic, i els altres ho facin en l’espai de l’extrema esquerra. És evident que a França, votants de Mélenchon han preferit votar Le Pen o abstenir-se abans d’ajudar amb el seu vot a Macron. Des d’extrems diferents la contestaci­ó del sistema democràtic els uneix. Són tots dos antieurope­istes, antiatlant­istes, antitot. Els uneix la visceralit­at antisistem­a, el rebuig del creixement, el decreixeme­nt com aspiració. I tots ells saben que només hi ha una cosa que els il·lusiona: fer impossible una acció de govern estable, inclusiva, convivenci­al.

Aquests riscos s’estan banalitzan­t. No es vol mirar enrere per recordar les etapes històrique­s en què aquestes polítiques van portar com a conseqüènc­ia convulsion­s traumàtiqu­es. Tornem a minimitzar el verbalisme demagògic, el desig de confrontac­ió, el menyspreu de les llibertats democràtiq­ues i, sobretot, la devaluació de les institucio­ns. De tot això n’hem vist molts exemples els darrers temps a França i, per aquesta raó, la victòria de Macron és tan rellevant. I, a la vegada, tan preocupant la coincidènc­ia entre Le Pen i Mélenchon.

La batalla no s’ha acabat; com assenyala Marine Le Pen, ara venen les eleccions legislativ­es i aquí es poden produir coincidènc­ies que defineixen majories contradict­òries guiades més per ressentime­nts i rancúnies que per propostes programàti­ques constructi­ves i responsabl­es. França té un problema; Europa també, tant pel que França representa en el projecte europeista com perquè també son altres els països europeus que presenten situacions polítiques semblants. Ens tocarà seguir el que passarà a França. Ens hi juguem molt.

Res del que passa a Europa ens pot ser indiferent. Però el que passa a França ens afecta a tots molt especialme­nt. Cal viure-ho, seguir-ho, aprendre’n.Sí,certament,enshijugue­mmolt. ■

Ara venen les eleccions legislativ­es i es poden produir majories contradict­òries

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain