La Vanguardia (Català-1ª edició)

‘Alcarràs’ i els cinemes de poble

- Begoña Gómez Urzaiz

La meva notícia preferida de la setmana la va donar aquest diari fa uns dies, a través d’agències: 14 localitats de les comarques de Lleida i Tarragona que fa més d’una dècada que no tenen cinema els reobriran per projectar Alcarràs aquest cap de setmana. A Cervera no hi ha cap sala de cinema amb activitat continuada des del 2013. Al Pla d’Urgell la fita és encara més gran: el local del poble, el Torregross­a, va tancar a finals dels vuitanta, igual com el Camats d’Artesa de Segre, que reobrirà després de gairebé 40 anys per passar una pel·lícula que es va rodar a la comarca del costat. A més, a molts altres pobles, incloent-hi Alcarràs mateix, el film de Carla Simón es podrà veure als casinos.

És de certa justícia poètica que els veïns de la zona no s’hauran de desplaçar fins a Lleida o Barcelona per veure un film que va, entre altres coses, sobre com n’és de difícil quedar-se.

A la pel·lícula hi ha un moment en què la germana de la família Soler que sí que se’n va anar, que viu a Barcelona amb la seva nòvia –quan la bestia l’anomena “la seva amiga”, la neboda la corregeix–, li diu al seu germà Quimet, el més semblant a un protagonis­ta que té una pel·lícula tan coral, que cada vegada que hi torna recorda per què va tan poc pel poble. Allà ella hi té molta de la gent que estima, i una taula gran sota una parra on es mengen cargols, i on també es fan els comentaris i es materialit­zen les actituds que la van empènyer a anar-se’n. Tot això no està subratllat en el guió: la feina de pensar la fa cadascú.

Alcarràs és –ja no té cap mèrit dir-ho– una pel·lícula que perdurarà i el seu èxit s’està vivint des del primer dia com una victòria col·lectiva. Quan va guanyar l’Ós d’Or a Berlín, al meu Twitter i als meus xats es va celebrar com una Champions i cadascú tenia el seu motiu per alegrar-se’n: per la zona de la qual parla, per estar feta en català, perquè representa un cinema tossudamen­t personal, perquè a tots ens cau molt bé Carla Simón. De moment, la pel·lícula ja ha obrat aquest altre petit miracle, el de reobrir els cinemes polsosos on la gent farà cua i pagarà per una cosa que no donen les plataforme­s. Tant de bo no tornessin a tancar. ■

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain