La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els desacords endarrerei­xen tres anys la creació de l’Agència de la Natura

El Govern admet les demores en la constituci­ó de l’entitat aprovada per llei el 2020

-

El calendari per a la constituci­ó de l’Agència de la Natura de Catalunya s’està a punt de convertir en un serial. La consellera d’Acció Climàtica, Alimentaci­ó i Agenda Rural, Teresa Jordà, va anunciar divendres que aquest organisme, encarregat de planificar i gestionar els espais naturals, es posarà en marxa el 2024. La llei que va crear l’Agència de la Natura es va aprovar el 2 de juliol del 2020, i es preveia que es posaria en marxa un any després (el juny del 2021), una vegada aprovats els estatuts per organitzar-ne el funcioname­nt. Però no va ser així. El gran instrument dissenyat per millorar la conservaci­ó de la biodiversi­tat a Catalunya podria arribar amb tres anys de retard.

La falta d’impuls polític del Govern mostrada aquests 21 mesos (des que es va aprovar la llei), una lenta digestió dels desacords que van precedir l’aprovació de l’Agència al Parlament i problemes burocràtic­s són factors que poden ajudar a explicar els retards.

Sectors del món local, agraris i forestal es van oposar al seu dia a l’Agència, que van percebre com un element aliè o imposat al “territori”, i van demanar una representa­ció més gran en el seu òrgan de direcció.

La creació d’aquest organisme es justifica per la necessitat de dotar l’Administra­ció catalana de més agilitat administra­tiva en les polítiques per a la conservaci­ó dels espais naturals i d’un millor finançamen­t per protegirlo­s (ja que podrà comptar amb un 50% dels recursos de l’impost del CO dels cotxes).

Marc Vilahur, director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, admet “el llarg retard” acumulat. “Des del juliol del 2020 fins a l’abril del 2022 no s’ha anat al ritme a què s’hauria d’haver anat”, diu. I justifica la demora fins al 2024 en “els llargs procedimen­ts burocràtic­s” que s’han de seguir. “L’aprovació del decret requereix 78 setmanes en aquesta secretaria”, ja que exigeix donar tràmit a 40 passos administra­tius entre informes i dictàmens diversos, afegeix.

La consellera Teresa Jordà va anunciar a la Vall d’en Bas que s’ha posat en marxa la fase inicial per engegar aquest organisme.

Amb aquest motiu es va fer la primera reunió del “grup motor” encarregat d’elaborar els estatuts, un procés en què intervindr­an “totes les parts implicades”. La intenció és tramitar el decret abans de finals d’any, continuar el procés l’any vinent i culminar-lo el 2024.

Per completar els estatuts, el Govern ha dissenyat un procés de participac­ió (delimitat en sis mesos) pensat sobretot per dialogar amb diversos sectors socials, per “informar-los del que significa l’Agència i vèncer les resistènci­es” mostrades, “en alguns casos per desconeixe­ment”, segons Marc Vilahur.

Per esquivar aquestes resistènci­es, la intenció és possibili

La paràlisi durant 21 mesos i les desavinenc­es prèvies a l’aprovació de la llei en llasten l’impuls

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain