La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sense inscriure la parella de fet no hi ha pensió de viduïtat

El TS diu que és l’única manera d’acreditar la prestació

-

tar una definició dels estatuts de l’Agència que permeti afavorir un “impacte positiu” donant entrada a activitats que vagin més enllà dels espais naturals (als quals, en sentit estricte, al·ludeix la llei). A més, segons Vilahur, es tracta d’afavorir actuacions de conservaci­ó de la biodiversi­tat també en l’àmbit agrari.

Els retards tenen com a teló de fons el malestar ocasionat en diverses zones per la creació d’aquesta agència. Desenes d’alcaldes, així com representa­nts del món local, agrari i forestal, van expressar el seu rebuig de la llei. Fins i tot dirigents d’ERC es van manifestar al seu dia en contra de la norma. El partit republicà només va donar suport a la llei al Parlament quan el llavors conseller de Territori i Sostenibil­itat, Damià Calvet, es va avenir a introduir modificaci­ons en la composició del consell de direcció de l’Agència (encara que no hi va haver temps perquè es recollissi­n al text final de la llei per raons de procedimen­t parlamenta­ri).

L’acord va establir que, mitjançant un decret, s’elevarà la representa­tivitat del món local. Ara es diu, tot i això, que aquella composició no es pot modificar perquè comportarà canvis de fons en la llei, i per tant més retards. La llei va tirar endavant amb el suport de quatre grups: JxCat, ERC, PSC i Comuns.

I la ferida no està tancada. “Ara els propietari­s forestals només tenen un representa­nt al consell de direcció, quan la gestió de la natura pivota fonamental­ment sobre propietats forestals privades”, es lamenta Jordi Tarradas, director gerent de la Federació Catalana d’Associacio­ns de Propietari­s Forestals (Boscat), que reuneix 25 associacio­ns. Aquesta entitat reclama que l’Agència estigui emparada no només per la secretària d’Acció Climàtica, sinó també per la Secretària d’Agenda Rural.

Sectors ecologiste­s consideren que aquesta demora és “un

La consellera Jordà obre un procés de participac­ió per elaborar els estatuts de la nova entitat

altre exemple de la falta interès del Govern per l’agenda ambiental”, segons Lluís Toldrà, portaveu de la Lliga per a la Defensa del Patrimoni Natural (Depana).

“Veiem ara una nova conseqüènc­ia del que va suposar la creació d’aquest departamen­t, que és una amalgama, i la gestió de la natura queda marginada, quan hauria de filtrar totes les polítiques sectorials”, diu Toldrà. “No han fet els deures. Què han estat fent aquest temps?”, es pregunta Cristina Sánchez, presidenta de la Xarxa per a la Conservaci­ó de la Natura. ■ prem rectifica una resolució que va dictar el 7 d’abril del 2021 en què va validar la pensió, encara que la parella de fet no estava inscrita en cap registre. Llavors va indicar que, per accedir a la pensió, la prova de l’existència de la parella de fet podia acreditar-se per la inscripció de la unió al registre autonòmic o municipal dos anys abans de la mort i també mitjançant un document públic, cosa que es va interpreta­r que obria la porta a un certificat d’empadronam­ent o qualsevol altre mitjà de prova vàlid en dret que demostri la convivènci­a de manera inequívoca”.

Ara els magistrats consideren que és “procedent un pronunciam­ent que aclareixi la nostra doctrina per, si escau, reafirmar, reforçar, completar, matisar, precisar o, fins i tot, corregir la nostra jurisprudè­ncia”, encara que ja avisa que totes dues versions obeeixen “a les circumstàn­cies concurrent­s”, de cada cas.

I per això, en aquesta resolució, els magistrats indiquen que la prova de l’existència d’una parella de fet només es pot acreditar per la inscripció en un registre específic auto

La justícia modifica el criteri pel qual la parella no feia falta que estigués legalment constituïd­a

nòmic o municipal del lloc de residència, mitjançant un document públic almenys dos anys abans de la mort de què deriva la viduïtat. Assenyalen que s’ha d’aplicar així com a doctrina general. Aquesta sentència del març del 2022 respon al recurs de cassació que va presentar una dona contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) de Madrid, que va confirmar la denegació de la pensió, el 2019, per la direcció general de Costos de Personal i Pensions Públiques. ■

 ?? DANI DUCH ?? La sentència modifica una decisió judicial del mateix Tribunal Suprem de l’abril del 2021
DANI DUCH La sentència modifica una decisió judicial del mateix Tribunal Suprem de l’abril del 2021
 ?? PERE DURAN / NORD MEDIA ??
PERE DURAN / NORD MEDIA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain