La Vanguardia (Català-1ª edició)

50 anys de vida en comú i quatre fills no és suficient

-

El Tribunal Suprem (TS) ha resolt que s’ha d’exigir el certificat d’inscripció de la parella de fet al registre municipal o autonòmic per poder accedir a la pensió de viduïtat després de la defunció del cònjuge.

Ho ha establert la Secció Quarta de la Sala Contencios­a Administra­tiva en una sentència del 24 de març en què els cinc magistrats desestimen el recurs de cassació presentat per una dona a qui el 2019 es va denegar la pensió de viduïtat perquè no constava al registre de parelles de fet. Amb la seva decisió, la sala corregeix la doctrina que va fixar fa un any en una altra sentència.

Els magistrats han estudiat si per acreditar l’existència de la parella de fet i, així, poder accedir a la pensió de viduïtat s’han de seguir “exclusivam­ent” els requisits de la llei de Classes Passives del 1987 o si es pot demostrar la unió per altres mitjans. D’aquesta manera, volien establir jurisprudè­ncia.

“La pensió de viduïtat que la norma estableix no és a favor de totes les parelles de fet, amb convivènci­a acreditada, sinó en exclusiu benefici de les parelles constituïd­es en la forma legalment establerta” (via certificat de la inscripció al registre públic), assenyala la sentència.

D’aquesta manera, el Su

La dona a qui se li va

■ denegar la pensió i que va presentar el recurs contra el qual ara s’ha resolt va al·legar convivènci­a des del 1965, quatre fills en comú i la compra conjunta de l’habitatge a Barcelona fins a la mort de l’home el 2019. Va presentar certificat d’empadronam­ent i partides de naixement dels fills, però el TSJ de Madrid i el Suprem consideren que no n’hi ha prou perquè “no són mitjans adequats per acreditar l’existència de la parella de fet”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain