La Vanguardia (Català-1ª edició)

El primer anticòs que ataca cèl·lules mare del càncer obre la via a teràpies millors

Pot evitar que els tumors es facin resistents als fàrmacs i reduir el risc de metàstasi

-

nero adverteix, però, que “ara per ara no hi ha dades que demostrin l’eficàcia de l’MCLA158 en pacients amb càncer colorectal metastàtic”.

La investigac­ió inaugura una innovadora estratègia de recerca de tractament­s que pot ser útil per desenvolup­ar altres fàrmacs en el futur, valora Batlle. En lloc de pressuposa­r com havia de ser un anticòs contra les cèl·lules mare i dissenyar-lo a mida, els investigad­ors han analitzat més de 500 anticossos diferents i els han assajat en organoides de tumors.

Entre aquests més de 500, l’MCLA-158 ha destacat com el més prometedor, cosa que ha demostrat la importànci­a de l’LGR5 a les cèl·lules mare

El tractament té l’objectiu d’eliminar les cèl·lules mare tumorals sense afectar cèl·lules sanes

del càncer colorectal.

Segons els resultats presentats a Nature Cancer, l’anticòs va mostrar eficàcia en un 52% dels organoides de tumors colorectal­s en què es va assajar. Aquesta eficàcia va ser superior a la del cetuximab, l’anticòs que s’administra actualment en càncers colorectal­s metastàtic­s –excepte en aquells que tenen mutacions en gens de la família RAS, en què no és eficaç–.

En ratolins en els quals s’havien implantat tumors humans, l’MCLA-158 ha mostrat eficàcia en més de la meitat de càncers colorectal­s, d’esòfag, d’estómac i de cap i coll.

La companyia Merus va informar l’octubre passat en un congrés de l’Associació Americana d’Investigac­ió del Càncer que l’anticòs ha reduït la mida dels tumors en tots els casos en una mostra de set pacients amb càncer de cap i coll metastàtic. En un d’ells no van quedar rastres detectable­s de cèl·lules tumorals a l’organisme. La companyia no ha informat dels resultats obtinguts en pacients amb altres tipus de tumor. ●

 ?? Barc loncÀ ?? Eduard Batlle el 22 d’abril a l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB)
Barc loncÀ Eduard Batlle el 22 d’abril a l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain