La Vanguardia (Català-1ª edició)

La participac­ió catalana en el projecte

-

re del càncer tinguin la capacitat de regenerar tumors que semblaven haver-se eliminat amb els tractament­s anteriors. Un anticòs dirigit contra l’LGR5 permet actuar sobre les cèl·lules mare del càncer sense afectar cèl·lules sanes, explica Eduard Batlle, investigad­or Icrea de l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB), que ha codirigit la investigac­ió.

“Les cèl·lules mare són un mecanisme important de resistènci­a als tractament­s i d’iniciació de metàstasi. Inhibir l’LGR5 emergeix com una estratègia prometedor­a per millorar els tractament­s”, declara Josep Tabernero, de l’Institut d’Oncologia de Vall d’Hebron (VHIO), també coautor de la investigac­ió. Taber

Va ser el científic neerlan● dès Hans Clevers, candidat a premi Nobel per haver desenvolup­at la tecnologia dels organoides, qui va suggerir a la companyia Merus que contactés amb Eduard Batlle per estudiar fàrmacs contra les cèl·lules mare del càncer. Batlle, de l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona, és un referent mundial en cèl·lules mare del càncer colorectal i es va encarregar d’assajar els més de 500 anticossos que tenia Merus. Aquests assajos, fets en organoides creats a partir de tumors de pacients, van permetre selecciona­r l’anticòs MCLA-158 com el candidat més prometedor. Posteriorm­ent, es va assajar l’anticòs en ratolins en els quals s’havien implantat tumors humans, una part del projecte en què van participar l’Institut d’Oncologia de Vall d’Hebron (VHIO), l’Institut Català d’Oncologia (ICO) i l’empresa Xenopat, amb seu al Parc Científic de Barcelona. Vall d’Hebron és l’únic hospital espanyol que participa en l’assaig clínic de l’anticòs, que també s’assaja en centres de França, Bèlgica i els EUA.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain