La Vanguardia (Català-1ª edició)

La mort de la japonesa de 119 anys deixa el podi a una monja de 118 que va sobreviure a la covid

-

Lucile Randon, una religiosa francesa, s’ha convertit amb 118 anys en la persona viva més vella del món, després de la mort de la japonesa Kane Tanaka als 119 anys, el 19 d’abril, en un hospital de Fukuoka, tot i que la notícia no es va conèixer fins ahir.

Sor André, que és el nom que va adquirir Randon quan va prendre els hàbits el 1944, va néixer l’11 de febrer del 1904 a Alès, al departamen­t del Gard i la regió del Llenguadoc-Rosselló.

Abans d’entrar a l’ordre de les Germanes de la Caritat, va treballar com a institutri­u per a diverses famílies, entre les quals la família Peugeot. També va cuidar nens durant la Segona Guerra Mundial. Després de la guerra, va passar 28 anys treballant amb orfes i ancians en un hospital de Vichy i després tres dècades més en una llar d’ancians a Savoie.

Sor André és un exemple de resistènci­a. A més de ser actualment l’ésser humà viu més longeu, també és la persona de més edat que s’ha confirmat que ha sobreviscu­t a la covid, ja que es va recuperar de la malaltia amb 116 anys, després de contagiars­e en un brot a la seva residència a començamen­ts del 2021.

També va estar a un pas de morir als 18 mesos d’haver nascut, quan es va posar greument malalta juntament amb la seva germana bessona, Lydie, que sí que va morir, i malgrat que el metge va pronostica­r que ella també moriria. El 1995, quan tenia 95 anys, va patir un infart que va requerir una operació de l’artèria caròtide.

Randon té, a més, altres rècords, com el de ser la monja més vella del món, així com la religiosa de més edat mai registrada. A l’edat de 118 anys i 73 dies, és la segona persona francesa que més anys ha viscut i la segona europea més longeva mai registrada. En les dues categories la supera Jeanne Calment, que va viure fins als 122 anys, i que és considerad­a la persona que més anys ha viscut de la qual es tingui notícia fins ara. ●

 ?? SGn / aFP ?? Lucile Randon (esquerra) i Kane Tanaka (dreta)
SGn / aFP Lucile Randon (esquerra) i Kane Tanaka (dreta)
 ?? LcEÀXaS GoEaG / aFP ??
LcEÀXaS GoEaG / aFP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain