La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’oposició vol explicacio­ns i, fins i tot, alguna dimissió

-

L’Audiència de Barcelona ordena investigar l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, pels delictes de coaccions i prevaricac­ió arran de la seva presumpta actuació contra el fons d’inversió immobiliar­i Vauras Investment. El tribunal també demana imputar la regidora d’Habitatge, Lucía Martín, i el regidor de Drets de Ciutadania i Participac­ió, Marc Serra. La companyia va denunciar que els responsabl­es municipals els van coaccionar perquè cedissin a habitatge social alguns dels seus immobles sota l’amenaça que, si no es doblegaven a les seves pretension­s, els podien paralitzar algunes llicències d’obres i causar-los perjudicis. Aquesta és la segona imputació judicial a Colau després de la causa que té oberta per les subvencion­s a entitats afins.

L’Ajuntament va expedienta­r Vauras per haver incomplert el deure de cedir alguns dels seus habitatges a lloguer social, tal com establia la llei catalana en els casos en què es desnonessi­n persones en risc d’exclusió social. El fons va ser sancionat al pagament de 417.000 euros per sis infraccion­s.

La secció vuitena de l’Audiència de Barcelona ha acceptat el recurs presentat pel fons inversor i corregeix la jutgessa d’instrucció que havia rebutjat la querella presentada el 2020. Al seu dia, ni la jutgessa ni la Fiscalia no van apreciar que l’actuació dels responsabl­es municipals fos constituti­va de delicte, i la van

Les reaccions dels grups de ● l’oposició davant la resolució de l’Audiència Provincial van oscil·lar entre l’exigència d’explicacio­ns i la petició de dimissió de l’alcaldessa. Jordi Martí Galbis (JxCat) va assenyalar que “és imprescind­ible que el govern municipal, amb l’alcaldessa al capdavant, actuï amb transparèn­cia i la màxima col·laboració amb la justícia per aclarir les acusacions”. Segons Martí, des que BComú va arribar a l’alcaldia, i amb el suport del PSC, “han definit la seva acció política a partir de la confrontac­ió i la polaritzac­ió de la ciutat, entre bons i dolents; per aquesta manera de fer, creiem que fa falta un canvi de govern com més aviat millor”. La líder del grup de Ciutadans, Luz Guilarte, va anar més enllà, i va demanar la dimissió d’Ada Colau. “Per dignitat i per Barcelona només pot fer una cosa: dimitir. A l’alcaldessa imputada se li continuen acumulant les causes davant la justícia. No pot continuar en el càrrec ni un dia més”, va afirmar la dirigent de Cs. La presidenta de Valents, Eva Parera, també va llançar acusacions contra Colau, de qui va dir que “passa més temps defensant-se de les seves imputacion­s a la Ciutat de Justícia que treballant pels interessos dels barcelonin­s”. També a través de Twitter el regidor del PP a l’Ajuntament de Barcelona Josep Bou va assegurar que la presumpta coacció al fons d’inversió Vauras que l’Audiència de Barcelona ha ordenat investigar és “un escàndol judicial més, una nova vergonya per a la ciutat”. L’únic grup de l’oposició que es va desmarcar de les crítiques va ser el majoritari. En un comunicat, ERC va lamentar que “de nou es judicialit­zi la política si és per temes ideològics” i va expressar el seu suport als treballado­rs municipals.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain