La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Carnet Jove doblarà usuaris amb el comerç local

- EAMON SUÑÉ

La (in)estabilita­t laboral dels càrrecs de confiança política està lligada a la voluntat del patró i, sobretot, als resultats electorals. I quan falta poc més d’un any per als comicis municipals, és hora de pensar en el futur, com ha fet molt del personal eventual de l’Ajuntament de Barcelona.

El regidor de Transició Ecològica, Eloi Badia, va decidir fer marxa enrere i no presentar-se al març als exàmens d’ingrés a la borsa de treball de l’Ajuntament de Barcelona, a què també s’havia apuntat el comissiona­t d’alcaldia de Diàleg Intercultu­ral, Khalid Ghali. Tot i això, almenys 17 càrrecs de confiança i personal eventual del Consistori vinculats en diferent grau amb els representa­nts de BComú al govern municipal i a la formació política que lidera l’alcaldessa Ada Colau han aprovat les primeres proves d’aquesta selecció amb què el Consistori crea una reserva de profession­als a qui recorrerà per cobrir les places que quedin vacants o de nova creació en 33 oficis i categories de l’administra­ció local.

Els 17 noms associats amb els comuns, a més de dos més procedents de les files del PSC, el soci de BComú al govern, apareixen a la llista (pública) d’aprovats dels primers exàmens, celebrats el 18 de març, on no consten les persones que no van aconseguir superarlos. Aquesta primera tria va consistir en una prova aptitudina­l (psicotècni­ca), una de nocions ofimàtique­s i una altra de llengua estrangera.

Es va acceptar la inscripció d’uns setze mil aspirants, malgrat que només se n’hi van presentar uns vuit mil, que majoritàri­ament (més de 5.000) van aconseguir aprovar. Per a això havien d’obtenir una nota mínima de 32,5 punts. Els que van superar aquest primer tall ara estan pendents d’una segona fase, que consisteix en una entrevista personal, per ingressar definitiva­ment a la borsa de treball. La incorporac­ió a aquesta reserva no suposa l’accés immediat a una feina a l’Ajuntament, sinó la possibilit­at de ser cridat a integrar-se a la plantilla a mesura que es convoquin places de tècnic superior, mitjà o auxiliars de discipline­s tan diverses com l’arquitectu­ra, l’enginyeria, la història, l’art, el dret, la medicina, la veterinàri­a, la salut pública, la logopèdia o la fisioteràp­ia, per esmentar-ne només algunes.

El que més ha sorprès d’aquestes proves –i ha indignat algun sindicat– és que es fessin sense cap temari establert. En principi, els que s’incorporin a la llista d’espera per treballar en l’administra­ció local per aquesta via juguen amb avantatge respecte a les persones que van entrar a la borsa aprovant una oposició però que no han pogut accedir a una ocupació perquè les places eren limitades.

Junts per Catalunya analitza la qüestió amb la voluntat de presentar una denúncia al comitè d’ètica de l’Ajuntament, a qui últimament se li acumula la feina (la formació que lidera Elsa Artadi també ha demanat que investigui la compra d’un local buit propietat d’un conseller de BComú). Per la seva banda, la secció sindical de la UGT a l’Ajuntament va emetre fa uns dies un comunicat en què assenyalav­a que el procés s’ha dut a terme sense negociació amb els sindicats, i denuncien que el 19 d’abril es va convocar el tribunal del nou procés d’ampliació de les borses de treball amb “una celeritat sorprenent”, sense esperar a resoldre els processos d’oferta pública de l’any passat, en què molts dels afiliats al sindicat “van fer l’esforç d’estudiar 20, 40, 60 o 90 temes”. ●

La convocatòr­ia de les proves, a què es van presentar unes vuit mil persones, es va fer sense cap temari

El grup de Junts per Catalunya té intenció de portar la qüestió al comitè d’ètica del Consistori

La Generalita­t va presentar ahir el projecte del nou Carnet Jove Local, que incorporar­à avantatges per als beneficiar­is als comerços locals. Amb això s’espera doblar els 530.000 usuaris d’entre 12 i 30 anys que ara disposen del carnet a Catalunya, partint d’una prova pilot que es va dur a terme a Arenys de Mar. / Fede Cedó

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain