La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els nous trens de Rodalies queden supeditats a l’acord amb la Generalita­t

L’operadora pública insta el Govern a firmar el contracte pendent si vol rebre els combois en fabricació

-

Si els nous trens que Stadler i Alstom estan fabricant per a Renfe sortissin de la planta demà mateix, cap es destinaria a Rodalies. “Perquè això passi necessitem tenir el contracte programa”, assegura el president de Renfe, Isaías Táboas, que supedita la renovació de la flota a la firma del document en què es regeix la relació entre l’administra­ció titular del servei (Generalita­t) i l’empresa operadora (Renfe) i que s’ha anat postergant des de fa uns quants anys.

L’acord reclamat per Táboas és el que aporta garanties per establir inversions a llarg termini. Al contracte programa de Ferrocarri­ls de la Generalita­t (FGC), sense anar més lluny, és on es detalla la compra de noves unitats per substituir Renfe a les Rodalies de Lleida i el ramal a l’aeroport del Prat. És precisamen­t per això que el Govern no té cap pressa per signar res amb la companyia estatal, que té la intenció de destinar a Catalunya 101 unitats de les 211 adquirides a Alstom i Stadler. Aquesta última empresa utilitza aquests dies una maqueta a mida real en una nau de Cornellà per ultimar tots els detalls dels 59 trens que fabricarà a la seva planta d’Albuixech.

Sigui com sigui, el contracte programa no serà imminent. Abans és necessari un pas previ que no és menor: el traspàs dels recursos econòmics de Rodalies que la Generalita­t i el Ministeri de Transport estan negociant. Les dues parts es van donar fins a l’estiu per detallar la lletra petita d’un acord més polític que tècnic a partir del qual es donarà compliment al que es va pactar el 2010. A partir de llavors, serà el departamen­t de Territori qui formalment pagarà Renfe per la gestió de Rodalies amb les partides prèviament transferid­es pel ministeri, que és qui el paga directamen­t ara. Quan aquesta part es resolgui, l’operadora i la Generalita­t podran començar a parlar del contracte programa.

Les dues parts han exhibit bona entesa i han treballat juntes els últims mesos en la programaci­ó de les obres de llarga durada que hi ha en marxa a Rodalies des de dissabte passat i les correspone­nts afectacion­s als usuaris.

Precisamen­t ahir va ser el primer dia feiner amb el servei reordenat i això va provocar algunes queixes, dubtes i desconcert entre els viatgers en hora punta. Sense grans afectacion­s, la reducció de freqüèncie­s sí que va

El primer dia amb afectacion­s diverses per obres va acabar amb més esperes i trens desaparegu­ts

provocar aglomeraci­ons puntuals a les línies R1 i R4. Renfe ho va mirar de compensar amb trens més llargs però l’augment de l’espera es va notar.

La línia de Vilafranca va ser la que més va patir a causa d’alguns desajustos que van fer desaparèix­er diversos trens inicialmen­t programats. A la tarda, una avaria d’un mercaderie­s entre Castellbis­bal i Martorell va obligar a interrompr­e la circulació en aquest tram durant una mica més d’una hora i es van haver d’activar els autobusos substituto­ris mobilitzat­s de manera preventiva per si es donava alguna incidència com la que va acabar passant. ●

 ?? ÀLEX GARCIA ?? La maqueta del vagó de Stadler mostra pantalles informativ­es més vistoses i agafadors més accessible­s
ÀLEX GARCIA La maqueta del vagó de Stadler mostra pantalles informativ­es més vistoses i agafadors més accessible­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain