La Vanguardia (Català-1ª edició)

Del thriller policíac a la ciència-ficció

- Francesc Puig

Homeland, Euphoria, En terapia, Your honor o As we see it són algunes sèries nord-americanes que s’han basat en èxits de la televisió israeliana que, desafortun­adament, no hem pogut veure a Espanya. Ara el canal Sundance TV ens brinda l’oportunita­t de visionar un dels últims èxits israelians, La tumba, un drama que parteix d’una premissa com a mínim sorprenent i inquietant: com es pot resoldre un assassinat si les víctimes són vives?

Després d’un terratrèmo­l, apareixen tres esquelets humans en una fossa dins d’una reserva natural. Quan la policia comenci a investigar es trobarà amb una dada sorprenent: els resultats de les proves d’ADN dels morts indiquen que són idèntics als de tres persones que encara són vives. Després d’aquest descobrime­nt, la investigac­ió se centrarà en els tres identifica­ts: un treballado­r de la reserva natural que intenta criar el seu fill després de perdre la seva dona en un accident de trànsit; un artista sensorial capaç d’endevinar el passat de les persones, i una reclusa que compleix condemna després de ser acusada d’assassinat.

Com no podia ser de cap altra manera, després d’una arrencada més propera al thriller policíac, la història acabarà desembocan­t en trames més pròpies de la ciència-ficció. Un recurs que ja hem gaudit o patit, depèn del cas, en altres sèries com Perdidos i Fringe. Com a espectador, em disgusta que una sèrie plantejada inicialmen­t en to realista acabi canviant de gènere a mig camí. Em vaig sentir enganyat amb Perdidos la temporada que va finalitzar amb la desaparici­ó de l’illa on s’havia estavellat l’avió que operava el vol 815 d’Oceanic. Però ja estava enganxat als personatge­s de la sèrie, i vaig seguir la seva odissea fins al capítol final.

La tumba, que va formar part de la competició oficial de Canneserie­s 2020 i va ser nominada a millor sèrie als premis de l’Acadèmia de Televisió d’Israel, anirà transmutan­t lentament del gènere policíac al fantàstic, amb universos paral·lels i viatges en el temps inclosos, malgrat que el seu punt fort és la construcci­ó d’aquests tres personatge­s, la seva vinculació amb els esquelets i alguns girs de guió tan addictius com impossible­s.

Una història que en alguna fase arriba a estirar-se massa però que afortunada­ment es limita a vuit episodis, un format perfecte i que cal aprofitar abans que vingui alguna cadena dels Estats Units a adaptar-la i la faci interminab­le. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain