La Vanguardia (Català-1ª edició)

Madrid prohibirà passar curs a l’ESO si se suspèn mates, llengua i una altra matèria

El ministeri adverteix que la norma que prepara Ayuso contravé la Lomloe

- Barcolona

La Comunitat de Madrid prepara un decret de currículum en què vol esquivar la normativa d’avaluació de la llei Celaá que permet als alumnes de l’ESO passar de curs sense límit de suspensos si el claustre així ho estima oportú. Madrid restringei­x el pas si entre els tres suspensos hi ha castellà i matemàtiqu­es. S’afegeix així a la rebel·lió que també prepara la Comunitat de Múrcia, que als seus esborranys de currículum obliga a repetir amb més de quatre assignatur­es suspeses.

Les dues comunitats estan elaborant el decret de currículum que desenvolup­a les matèries correspone­nts a un 40% de l’horari escolar (en comunitats amb llengua oficial és d’un 50%), publicats en mitjans de comunicaci­ó madrilenys. S’hi incorporen normatives de promoció i avaluació pròpies, que contravene­n les de la llei Celaá i que, si es publiquess­in, trobaran l’oposició del Govern central, segons fonts ministeria­ls.

En concret, se centren en el pas de curs en la secundària; la Lomloe explicita que es passa de curs amb una o dues matèries suspeses, que s’han de recuperar el curs següent, i deixa a criteri dels docents si l’alumne repeteix amb tres o més assignatur­es. Múrcia obliga a repetir amb quatre matèries i Madrid, que permet passar amb tres o més, impedeix de passar de curs si entre aquestes hi ha simultània­ment castellà i matemàtiqu­es.

A més, els governs autonòmics també volen canviar la manera de decidir la promoció. La Lomloe especifica que la promoció i l’obtenció de títol

També pretén recuperar les notes numèriques als butlletins i les actes oficials

quan hi ha matèries suspeses depèn de la junta de docents, sense detallar la majoria. Madrid afegeix que hi hauran d’estar d’acord dos terços i Múrcia, tres quarts.

La ministra Pilar Alegría va advertir divendres passat que “no es pot contraveni­r una llei aprovada pel Congrés”. El ministeri no actuarà fins que aquestes normatives surtin a la llum i es presentin a exposició pública, ja que, de moment, només són una intenció. En tot cas, així que es coneguin, començarà recordant-los amb cartes informativ­es la legalitat vigent d’una llei amb caràcter orgànic.

Madrid i Múrcia també es resisteixe­n a perdre les notes numèriques, i a l’esborrany del decret determinen que apareguin als butlletins i les actes. Madrid manté les qualificac­ions de la Lomloe (excel·lent, notable, bé, suficient i insuficien­t), però indica que “els resultats de l’avaluació es relacionar­an amb les qualificac­ions, de tal manera que s’indicarà insuficien­t (IN) per a les qualificac­ions amb valors entre 1 i 4,

 ?? BP ?? Una classe de 4t de l’ESO en una escola de Sant Sebastián de los Reyes, a Madrid
BP Una classe de 4t de l’ESO en una escola de Sant Sebastián de los Reyes, a Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain