La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els principis com a mitjans

- Josep Maria Ruiz Simon

Els temps canvien i els discursos s’adapten, per dir-ho a la manera de Foucault, al nou camp de possibilit­ats estratègiq­ues. De la mateixa manera que no hi pot haver guerra freda sense confrontac­ió ideològica, la confrontac­ió ideològica de la guerra freda esborra la distinció entre la política nacional i la política exterior. Un document publicat pel Departamen­t d’Estat dels EUA a l’inici de la vella guerra freda ( La nostra política exterior, 1950) començava constatant la realitat d’aquest esborramen­t. I, a continuaci­ó, recordava que tot allò que es feia o passava portes endins, des de les polítiques fiscals o pressupost­àries fins al que sortia a la premsa, tenia conseqüènc­ies portes enfora. És en aquest context que cal situar el cèlebre argument de l’aleshores secretari d’Estat Dean Acheson, segons el qual la discrimina­ció racial als EUA tenia un efecte advers en les relacions internacio­nals d’aquest país.

Acheson no va ser mai partidari que els règims africans que practicave­n l’apartheid l’abandoness­in. La seva considerac­ió sobre els drets civils no responia a un judici de valor, sinó a la constataci­ó d’un fet, que, evidentmen­t, també havien constatat a l’altra banda del teló d’acer, on van treure conclusion­s semblants. Aquesta coincidènc­ia va fer que la política interior de les dues grans potències es convertís en un escenari en què els governs respectius s’esforçaven per aparentar que s’assemblave­n al que pretenien representa­r i no a la imatge que d’ells mateixos promovia el rival. Aquella posada en escena va tenir alguns efectes positius als EUA, on va ajudar a obrir la porta a reformes dels drets civils i a certa disminució de la desigualta­t social. Però, tenint en compte els criteris de polaritzac­ió que intervenen en la nova guerra freda que s’anuncia, no sembla que ara aquesta mena de resultats puguin tenir lloc a l’Est i resulta improbable que es repeteixin a l’Oest.

Segurament ha estat Paul Wolfowitz, que va tenir Acheson com a mentor, qui ha defensat més descaradam­ent el caràcter instrument­al dels principis en la política exterior. En un article publicat el 2000 ( L’art de governar en el nou segle), va identifica­r l’essència de l’art de governar amb la combinació de les necessitat­s del moment, els objectius estratègic­s i les idees morals, que, segons venia a dir, són molt útils, però amb les quals només convé ser coherent quan concorden amb les necessitat­s i els interessos. Amb aquest plantejame­nt, que sembla ben realista, es poden fer polítiques exteriors molt diverses. El cas del mateix Wolfowitz, que, com a sotssecret­ari de defensa de George W. Bush, va ser el principal arquitecte de la guerra de l’Iraq, exemplific­a que algunes d’aquestes polítiques poden tenir efectes tan desastroso­s com duradors. I convida a qüestionar la idea que la condemna de la invasió d’Ucraïna ha d’anar de bracet de l’oblit de la reflexió sobre el nou ordre internacio­nal que s’està construint a contrarell­otge.

Wolfowitz ve a dir que les idees morals són molt útils quan concorden amb les necessitat­s i els interessos

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain