La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’amor “tòxic” de Marguerite Duras

L’escriptora i Yann Andréa, 38 anys més jove, van estar junts durant gairebé dues dècades

-

Un matí del 1982 la periodista Michèle Manceaux, que llavors era directora de la revista Marie Claire, va rebre una trucada inquietant. Yann Andréa, un jove de 28 anys, amant de l’escriptora Marguerite Duras, de 66, li telefonava per anunciar-li que es volia suïcidar.

Manceaux va anar a veure el noi, que el que realment volia era parlar. Parlar sobre Duras. El noi va buidar el pap, i va explicar durant dies com se sentia en la seva relació amb l’autora de L’amant. La reportera va gravar les converses, però no les va publicar mai. Ara s’han donat a conèixer, i la directora francesa Claire Simon les ha portat al cinema.

Quiero hablar sobre Duras, que competeix a la secció oficial del BCN Film Fest, recrea el contingut d’aquells enregistra­ments en què Yann despulla les seves emocions i explica els detalls de “la relació tòxica” que mantenia amb la famosa novel·lista.

El noi va conèixer l’autora per la seva obra. Va començar a llegir-la quan només tenia 22 anys, i es va convertir en una obsessió. Ja no podia llegir res més; Duras i els seus llibres li ocupaven tots els pensaments, de manera que va decidir escriure-li per explicar-li com l’admirava. Van ser anys de missives que no van tenir cap resposta.

Però un dia, quan ja havia fet els 28, Yann va trobar un sobre a la bústia. Marguerite i el jove van entaular una correspond­ència cada vegada més intensa fins que el noi va anar a visitar-la a la casa que tenia a la platja. Quan va arribar, ella li va fer un petó, i Yann Andréa es va instal·lar a casa seva.

Dos anys després hi va haver aquella trucada a Michèle Manceaux. “La diferència d’edat no era el problema”. Yann se sentia presoner de la seva amant. L’escriptora li deia com havia de vestir, què havia de menjar i intentava que renunciés a la seva homosexual­itat. “Duras adorava Yann; era un somni per a ella, però la relació era tòxica a conseqüènc­ia del poder creatiu”, assenyala Simon en una conversa amb La Vanguardia.

La realitzado­ra, coneguda per documental­s com Mimi o Coûte que coûte, considera que “ara és el moment oportú per donar a conèixer les confession­s de Yann, perquè als anys vuitanta no es parlava de les relacions de poder, i el punt de vista sobre l’homosexual­itat també ha canviat”.

“Yann mantenia relacions sexuals amb homes, encara que era molt ambigu sobre aquesta qüestió. A més a més, era bipolar, depressiu i alcohòlic”, explica Simon. Tot això el podria haver empès a l’episodi de l’amenaça de suïcidi del 1982. Però, malgrat aquella crisi, la relació amb Duras va continuar.

Van estar junts durant 16 anys, i només la mort, la de l’escriptora, el 3 de març del 1996, els va poder separar. Yann Andréa va morir a causa d’una malaltia l’any 2015, i va ser llavors quan la seva germana va decidir publicar aquells enregistra­ments que ara Simon ha portat a la pantalla gran. ●

Yann se sentia presoner de la seva amant: l’escriptora li deia com havia de vestir o què havia de menjar

 ?? LV ?? Una imatge de Quiero hablar sobre Duras, de Claire Simon
LV Una imatge de Quiero hablar sobre Duras, de Claire Simon

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain