La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Liceu informa els seus clients de l’atac informàtic

-

Malgrat la tempesta i les destrosses en diverses parades, les xifres de vendes i facturació del Sant Jordi d’aquest any van ser equiparabl­es a les del 2019, és a dir, entorn dels 1,6 milions de llibres i els 22 milions d’euros, segons va afirmar ahir la presidenta del Gremi de Llibreters, Carme Ferrer, després de reunir-se amb la Generalita­t i l’Ajuntament. “Si no fos pel clima i tot el que va comportar, estaríem parlant del millor Sant Jordi de la història”, va afegir, al seu costat, Patrici Tixis, president de la Cambra del Llibre.

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, al matí, i el tinent d’alcalde de Cultura de l’Ajuntament, Jordi Martí, a la tarda, es van comprometr­e a compensar econòmicam­ent les pèrdues que van tenir els llibreters i editors a qui el vent i la calamarsa van causar destrosses. Una comissió de la Cambra avaluarà els danys – demanant als paradistes que enviïn un inventari dels títols i la quantitat destruïda de cada un– i els traslladar­à a les administra­cions. D’una banda, es va parlar de pagar els llibres destrossat­s i, de l’altra, d’enviar alguns dels llibres lleument malmesos –que es poden llegir però no vendre– a les bibliotequ­es.

La majoria de llibres que es van fer malbé va ser per culpa de l’aigua. Marçal Font, del Gremi de Llibreters de Vell, explica: “Nosaltres tenim peces molt valuoses i per això hi vam anar amb peus de plom, amb moltes mesures de seguretat i estructure­s de casetes fortes. Malgrat això, alguns llibres han estat castigats”. Un altre llibreter present parla del “lucre cessant”, és a dir, dels diners perduts per no haver pogut continuar venent, no per les destrosses.

Sobre el perill que va suposar la desena de carpes que es van envolar dissabte –en ple passeig de Gràcia–, que van provocar cinc ferits lleus, Jordi Martí es va referir a les circumstàn­cies climàtique­s excepciona­ls: “Jo no diré que sigui pel canvi climàtic, però una cosa que no ha passat en cinquanta anys...”, i es va comprometr­e a revisar la solidesa de les carpes, “una reflexió que va més enllà de Sant Jordi, perquè són les que s’utilitzen per a més esdevenime­nts”.

Consultat per aquest diari, el meteoròleg Alfred Rodríguez Picó afirma, en canvi, que “el que va passar dissabte a Barcelona no és gens estrany, en absolut. No es tracta d’un fenomen freqüent però no és gens extraordin­ari a la primavera. El que provoca l’escalfamen­t del planeta és només que els fenòmens greus siguin més freqüents i intensos, com les onades de calor o les sequeres. No hi va haver cap tornado, com alguns han dit; els vents a la ciutat van ser de 48 km/h a la plaça Kennedy o de 61 km/h a Gràcia, són ratxes de vents normals d’una tempesta. El que passa és que les estructure­s de les parades era de nyigui-nyogui, s’aixecaven amb una bufada. En cap moment no van ser vents com els del 31 de juliol del 2011, de 80 a 120 km/ h; allò sí va fer mal, van caure palmeres al passeig Colom i altres arbres. Això de dissabte va ser una tempesta normal amb calamarsa. Barcelona va tenir mala sort, hi van caure set ruixats en un sol dia, però hem tingut moltes tempestes així. El 2018 sí que va ser extraordin­ari, amb rècord de tempestes en quantitat i intensitat, les més fortes des del segle XIX, però aquest any està sent extraordin­àriament sec”.

Alguns petits editors esperen l’estiu per intentar rescabalar­se una mica del cop. El sector prepara, seguint l’empremta del Llibrestiu de l’any passat, un esdevenime­nt per a la primera quinzena de juliol en què, a més de venda i firmes de llibres, s’impliqui el conjunt de les llibreries amb una sèrie d’activitats de vespre que inclouen animació i música en viu. De Sant Jordi només n’hi ha un, afirmen, però la idea és crear un festival que se celebri a les mateixes llibreries i que suposi un petit increment de vendes abans de les vacances. ●

“La tempesta de dissabte va ser normal; les parades eren de nyigui-nyogui”, afirma Rodríguez Picó

El sector ara posa esforços i esperances en una festa del llibre diferent per al mes de juliol

El Liceu va informar la setmana passada 18.000 dels seus 200.000 clients de l’atac informàtic que va patir el teatre, i que va deixar exposades dades com nom, cognoms, correu electrònic i “molt ocasionalm­ent” el DNI d’alguns clients. En el cas dels treballado­rs, només nom i cognom. “Per tant no són dades sensibles”, apunta la institució. / M. Chavarría

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain