La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rere les passes de Nadal

Els paral·lelismes són inevitable­s: Carlos Alcaraz és el tennista més jove que entra al ‘top 10’ des del balear el 2005

-

És inevitable.

Per molt que intentem obviar-ho, hi ha massa paral·lelismes, massa elements en comú, entre Rafael Nadal i Carlos Alcaraz.

Parlem de la meteòrica irrupció del murcià, del ganxo mediàtic, del seu esclat en l’imaginari popular i de la precocitat.

–No em molesta que em comparin amb Nadal. Al cap i a la fi, és el meu ídol –deia ell diumenge, una hora després del triomf a l’RCTB.

Aquesta és la dada decisiva: fa 17 anys justos, Rafael Nadal s’adjudicava el primer dels seus dotze trofeus Godó i es projectava cap al top 10 mundial.

Tenia 18 anys i deu mesos. Diumenge, Carlos Alcaraz s’adjudicava el primer dels seus trofeus Godó (ja veurem quants n’acaba aixecant) i es projectava cap al top 10 mundial.

Té 18 anys i onze mesos.

Una altra dada: en tot aquest temps, el que va des del precoç Nadal fins al precoç Alcaraz, cap altre tennista no havia aconseguit col·locar-se al top 10 sent tan jove. Ara mateix, Alcaraz és la novena raqueta mundial (fa un any era la 120a).

De fet, els jugadors que han assolit el top 10 amb 18 anys o menys es compten amb tots els dits del cos. En són 19.

El més jove va ser Aaron Krickstein. Tenia 17 anys i onze dies quan entrava al top 10. Va ser l’agost del 1984. No va anar gaire més lluny: va arribar a ser el sisè el febrer del 1990. I no se li coneixen moments especialme­nt enlluernad­ors. Al seu currículum hi llueixen nou títols ATP. En els grans, va ser semifinali­sta a l’Open dels Estats Units del 1989 i l’Open d’Austràlia del 1995. Li deien Marathon Man: estirava els partits fins als cinc sets i, amb notable freqüència, els remuntava.

Els experts interprete­n que Alcaraz es mou en termes diferents dels de Krickstein.

Sens dubte, Alcaraz no allarga els partits. El seu joc és versàtil i agressiu. El gresol de possibilit­ats és infinit: llueix el seu servei, el seu revés paral·lel, la contundènc­ia de la seva dreta, la intuïció i la velocitat en la resta i l’instint de jugadoràs. Alcaraz envia pilotes llargues, acorrala el rival al fons de la pista i després el castiga amb una deixada.

Està accelerat en el seu joc i en la seva projecció en el circuit, tal com demostra el seu ventall de títols en aquest 2022. Després de la victòria a Barcelona, suma tres trofeus aquest any, tants com Rafael Nadal...

És inevitable. ●

Els jugadors que han arribat al ‘top 10’ amb 18 anys o menys es compten amb tots els dits del cos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain