La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els sindicats avisen que es dispararà la conflictiv­itat si la CEOE no pacta

CC.OO. i la UGT activaran les mobilitzac­ions i tensaran els convenis

-

Els sindicats han endurit el to. Amb el bloqueig de les negociacio­ns del pacte salarial a la motxilla dels obstacles i la perspectiv­a de l’1 de maig com a oportunita­t de mobilitzac­ió, han llançat un avís a la patronal. Si no hi ha avenços en la renovació de l’Acord per a l’Ocupació i la Negociació Col·lectiva (AENC) s’acosta una tardor calenta, o per ser més precisos, mesos conflictiu­s abans fins i tot que arribi l’estiu.

El missatge amb què CC.OO. i la UGT preparen l’1 de maig és clar. Si la patronal no accepta les clàusules de garantia salarial, que els sindicats consideren el pilar que pot garantir que no hi hagi pèrdua de poder adquisitiu, se’n va a un escenari de conflictiv­itat laboral exponencia­l. Ho van advertir els dos secretaris generals en la presentaci­ó de les manifestac­ions de diumenge vinent, unes 60 a tot Espanya entre les quals destaca la que engegarà a les 12 del migdia del centre de Madrid. Unes concentrac­ions que es presenten amb el triple lema d’apujar salaris, contenir preus i aconseguir més igualtat.

En els salaris hi ha la clau de moment, i amb les negociacio­ns sobre la renovació de l’AENC bloquejade­s, Unai Sordo i Pepe Álvarez van advertir que si les coses no es mouen aviat, començaran les mobilitzac­ions i tensaran els convenis.

“Tensarem la negociació col·lectiva. Si les organitzac­ions empresaria­ls continuen amb aquest entossudim­ent, és més que previsible un increment de la conflictiv­itat laboral durant la segona part de l’any”, va dir Unai Sordo, de CC.OO. “La CEOE ha de ser conscient que si no hi ha acord en el diàleg obert per renovar l’AENC, la situació conflictiv­a creixerà de manera exponencia­l. No ens quedarem de braços plegats”, va afirmar Pepe Álvarez, de la UGT.

Els sindicats també van avisar que a la patronal no li sortirà de franc l’actual bloqueig, perquè, a més de la conflictiv­itat que provocarà, també es bloquejara­n els aspectes de la reforma laboral que les empreses podrien aconseguir suavitzar a través dels convenis col·lectius, com són l’aplicació dels nous contractes fixos discontinu­s o la prolongaci­ó de sis mesos a un any dels contractes temporals per circumstàn­cies de la producció.

Les negociacio­ns per al pacte salarial van quedar bloquejade­s abans de Setmana Santa, quan la patronal va rebutjar l’última proposta dels sindicats. La raó principal van ser les clàusules de garantia salarial, una fórmula majoritàri­a fa uns anys que pràcticame­nt va desaparèix­er arran de la crisi del 2008, i que ara es reinstal·la progressiv­ament. És un element tan indispensa­ble per als sindicats com inacceptab­le per a la patronal; per tant, s’ha convertit en el gran obstacle.

A més, els dos secretaris generals van explicitar la seva negativa a una de les propostes que, tal com va informar La Vanguardia, havia plantejat la patronal durant les negociacio­ns i que, en un primer moment va semblar que s’obria camí. Es tractava de recuperar poder adquisitiu no any a any, sinó al final d’un període de tres exercicis. “No és viable”, va indicar Unai Sordo, perquè seria condemnar els treballado­rs a perdre poder adquisitiu durant dos anys i mig, perquè els treballado­rs temporals no recuperari­en mai aquest poder adquisitiu i perquè, a més, és probable que quan arribés el moment, sorgissin dificultat­s per complir el compromís.

“Que la revaloritz­ació aconseguei­xi caràcter anual”, va insistir Pepe Álvarez, afegint que triar una altra fórmula seria traspassar el problema per més endavant i amb complicaci­ons afegides.

D’altra banda, els sindicats denuncien que les empreses ja estan traslladan­t els costos als preus finals i que si, com s’espera, la segona part de l’any baixa la inflació, no reduiran els preus actuals. “No pot ser que hi hagi un increment de preus i no de salaris”, va dir Unai Sordo.

Un altre element que CC.OO. i la UGT van denunciar és que no hi ha una autèntica negociació d’un pacte de rendes. Existeix el pacte de salaris, que negocien amb la patronal, però el pacte de rendes que va anunciar el Go

Canvi de to de les centrals sindicals davant el que consideren un bloqueig del pacte salarial

Critiquen el Govern central per no posar en marxa el pacte de rendes, que es va quedar “en un titular”

El president del Govern central, Pedro Sánchez, s’ha fet el desentès davant la petició de la patronal d’una rebaixa d’impostos. Si els empresaris van aprofitar ahir l’acte de lliurament dels VIII premis Cepyme per reclamar-li en veu ben alta una baixada impositiva, Sánchez va replicar amb una enumeració de les mesures preses i de les previstes, afegint que ja ha abaixat impostos, tot i que de manera selectiva.

Hi eren presents el president de la CEOE, Antonio Garamendi, i el de la Cepyme, Gerardo Cuerva, i aquest últim, com a amfitrió, per alguna cosa eren els seus premis, es va emportar el protagonis­me. En el seu discurs va elogiar les pimes i va reclamar una reducció d’impostos, tot i que amb una fórmula una mica imprecisa, a base d’aconseguir els recursos corregint la ineficiènc­ia de l’administra­ció pública, cosa que, va dir, permetria recuperar 60.000 milions d’euros “que avui se’n van per l’aigüera de la ineficiènc­ia”.

Cuerva va arrencar amb una lloança a les pimes. “No hi ha pensions sense les pimes..., no hi ha objectius de desenvolup­ament sostenible, no hi ha polítiques d’igualtat, no hi ha ocupació... sense pimes”, va dir, per afegir que ja abans de la pandèmia “parlàvem de l’elevada pressió fiscal que pateixen les empreses espanyoles”. I amb la covid, a la Cepyme no la convencen les mesures que es van prendre, que considera que van dificultar més que ajudar a la supervivèn­cia d’aquestes empreses.

La conclusió és que “des de la Confederac­ió Espanyola de la Petita i Mitjana Empresa sí que creiem que hi ha marge per a la baixada d’impostos”, i que, segons Cuerva, es pot finançar amb una administra­ció pública més eficient.

La resposta de Pedro Sánchez va ser una enumeració detallada de les mesures preses, i a més, recordant: “Hem abaixat impostos; és veritat que hem fet una baixada d’impostos selectiva”. Es va referir a la reducció dels gravàmens de l’electricit­at, als 20 cèntims per llibre de la gasolina, i en total, als 6.000 milions que es destinaran al pla de resposta al conflicte, a més dels 10.000 milions en forma de crèdits de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO). Unes mesures contingude­s en un decret que aquesta setmana ha de passar la revàlida parlamentà­ria, sense que tingui assegurats els suports.

Res a veure, doncs, amb el pla del Partit Popular que divendres li va enviar Alberto Núñez Feijóo, en què es planteja una reducció molt més generalitz­ada dels primers trams de l’IRPF, a més de retallar també l’IVA del gas i l’electricit­at.

Precisamen­t ahir el comissari

“Sí que creiem que hi ha marge per a la baixada d’impostos”, diu Gerardo Cuerva, de la Cepyme

“Hem abaixat impostos; és veritat que de manera selectiva”, replica Sánchez

europeu d’Economia, Paolo Gentiloni, va desaconsel­lar explícitam­ent utilitzar aquest mecanisme. En una carta enviada als estats membres, considera que aplicar l’IVA reduït a la factura de l’electricit­at és poc efectiu i comporta efectes negatius. La reducció de la taxa de l’IVA “té un mal historial” a l’hora de traduir-se en preus més baixos per als consumidor­s, va escriure Gentiloni.

En qualsevol cas, no és la intenció del Govern espanyol rebaixar aquest IVA. El pla de xoc del PP va rebre una resposta negativa per part de la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, que la va qualificar com “tornar amb la mateixa cançó” quan el que convé són “mesures quirúrgiqu­es”. La ministra Montero va ser designada ahir per Sánchez com la interlocut­ora per al PP en matèria econòmica. ●

 ?? ?? Unai Sordo (CC.OO.) i Pepe Álvarez (UGT) a la presentaci­ó de les reivindica­cions del Primer de Maig
Unai Sordo (CC.OO.) i Pepe Álvarez (UGT) a la presentaci­ó de les reivindica­cions del Primer de Maig

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain