La Vanguardia (Català-1ª edició)

Musk aconseguei­x Twitter després de convèncer el consell de la xarxa social

El pacte de compra es tanca per un total que supera els 40.000 milions d’euros

- EsBa rslo. Csllespsns­al

La borsa de Nova York va arrencar ahir en negatiu per quarta setmana consecutiv­a. Aquesta caiguda no va impedir, però, que les accions de Twitter es disparessi­n amb una pujada que va arribar fins a un 5%.

Al darrere d’aquest impuls hi ha la fortuna d’Elon Musk. De la nit al dia, l’oferta hostil de més de 40.000 milions d’euros que el cap de Tesla i Space X va plantejar el 14 d’abril per aquesta xarxa social va deixar de semblar tan hostil als 11 integrants de la junta de govern d’aquesta plataforma.

Poc abans del tancament de Wall Street, que va entrar en terreny positiu al llarg de la jornada, es va anunciar que la junta de Twitter havia votat per unanimitat la venda de la plataforma a Musk.

Els principals mitjans dels Estats Units van assegurar de bon matí que el destí de l’home més ric del món s’uniria al de la influent empresa. L’acord es va consumar sense necessitat d’esperar-se a dijous, quan es coneixeran els resultats de Twitter del primer trimestre de l’any, que es pronostiqu­en com a decebedors.

Les dues parts van arribar a l’acord sobre l’oferta “innegociab­le” i sense possibilit­at de regateig, com va recalcar Musk, de 54,20 dòlars per acció, equivalent a un total de 44.000 milions de dòlars.

Aquesta quantitat, rebutjada d’entrada i que va portar a l’empresa a activar l’anomenada “píndola verinosa o enverinada” per aturar o endarrerir l’adquisició, es va veure amb uns altres ulls després que Musk va presentés un pla econòmic dijous passat. La seva iniciativa garanteix cobrir un finançamen­t de fins a 46.500 milions entre préstecs bancaris i el seu propi capital.

La resposta entre els usuaris va ser tan divisiva com ho és el personatge. Els seus fans es van mostrar entusiasma­ts mentre que immediatam­ent va sorgir l’etiqueta #RIPTwitter, que es va convertir en viral. N’hi va haver que van comunicar que es donaran de baixa d’aquesta plataforma.

“La llibertat d’expressió és el fonament de la democràcia i Twitter és la plaça pública digital vital per debatre el futur de la humanitat”, va assenyalar Musk. I va llançar un tuit en què va evidenciar la polaritzac­ió de la xarxa social: “Espero que els meus crítics més radicals continuïn a Twitter, perquè és el que significa la llibertat d’expressió”

L’emprenedor dels vehicles elèctrics (Tesla) i del desenvolup­ament espacial (Space X) tenia Twitter entre cella i cella. Disposa de més de 83 milions de seguidors i utilitza aquesta xarxa per marcar la pauta en els seus negocis i ridiculitz­ar el rivals.

Un guió inesperat que va començar amb la proposta de Musk de crear una plataforma alternativ­a sense les traves a la llibertat d’expressió que existeixen segons ell. Un terreny en què s’inclou l’apologia del cop d’Estat defensat per l’expresiden­t Donald Trump, avui vetat. Després va transcendi­r que, en lloc de combatre la xarxa, havia decidit agafar-ne el control i va revelar que tenia un 9,1% de les accions, cosa que el convertia en el tenidor més important de títols.

La quadratura va tenir lloc quan va donar a conèixer la seva oferta. Hi va haver escepticis­me, però el pla financer va aplanar el terreny. En una sèrie de videoconfe­rències fetes des de divendres, Musk va convèncer els principals inversors a Twitter. Les accions havien caigut un 10% des que el novembre del 2021 Parag Agrawal va agafar la direcció executiva en substituci­ó del fundador Jack Dorsey.

Musk ha tingut problemes amb la Comissió de Borsa i Valors (SEC) dels Estats Units precisamen­t per les seves mentides als inversors de Tesla. Però que aconseguís llimar les reticèncie­s

El cap de Tesla va obtenir un gir radical quan va presentar als inversors de Twitter el seu pla de finançamen­t

Tot seguit va sorgir l’etiqueta #RIPTwitter, que demostra la polaritzac­ió que Musk representa

dels accioniste­s de Twitter va convèncer els 11 directius, que es van reunir aquest diumenge i van decidir obrir negociacio­ns.

Els analistes de Wall Street van veure aquesta obertura de la junta de Twitter com el principi del final d’aquesta xarxa social com a empresa cotitzada. ●

 ?? Agè c ig ?? Logotip de Twitter a la pantalla d’un telèfon intel·ligent al costat d’un retrat d’Elon Musk
Agè c ig Logotip de Twitter a la pantalla d’un telèfon intel·ligent al costat d’un retrat d’Elon Musk

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain