La Vanguardia (Català-1ª edició)

El BBVA apuja el preu de l’opa sobre el Garanti i supera el 52%

-

El BBVA va elevar ahir un 23% el preu de la seva oferta pública d’adquisició (opa) sobre el 50,1% del capital del banc participat turc Garanti Bankasi, que encara no controlava. L’operació, en marxa des de mitjans de novembre de l’any passat, implica que els accioniste­s que venguin les seves accions rebran ara 15 lires per títol davant les 12,3 lires ofertes inicialmen­t. Malgrat l’augment considerab­le en el preu, al BBVA li sortirà més barata la compra en euros que el novembre passat, atès que, des del llançament de l’opa, la lira turca s’ha enfonsat. Si abans un euro equivalia a 11 lires, ara correspon a 16 lires, amb la qual cosa acabarà pagant un 11% menys, segons Reuters.

L’objectiu de l’operació és controlar totalment un dels principals bancs de Turquia, un país que, malgrat la inestabili­tat i la intromissi­ó del Govern en la política monetària del banc central, és una prioritat en l’expansió del grup que presideix Carlos Torres. El BBVA considera que Garanti, en què ja havia invertit 7.000 milions d’euros abans de l’opa, justifica plenament la inversió, que li costarà prop de 2.000 milions més si tots els accioniste­s del banc turc li venen les seves accions ara. De moment, ja ha comprat accions a la borsa i té un 52% del capital. L’opa s’acabarà el 18 de maig.

Al mercat, però, persisteix­en alguns dubtes no tant per l’actiu com per l’entorn incert sobre l’evolució del país. Malgrat que no tot és imputable òbviament al Garanti, des del llançament de l’opa el BBVA ha caigut un 23% a la borsa –ahir mateix va perdre un 4%–, una evolució que contrasta amb la de l’índex dels bancs europeus, que ha retrocedit un 15% durant el mateix període. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain