La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ribera es reuneix avui amb la comissària de Competènci­a per parlar del preu del gas

-

La vicepresid­enta de la Comissió Europea responsabl­e de l’àrea de Competènci­a, Margrethe Vestager, rebrà avui la vicepresid­enta tercera del Govern espanyol i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, i el titular portuguès d’Acció Climàtica, Duarte Cordeiro, per tractar sobre l’excepciona­litat que ha de permetre a Espanya i Portugal posar un límit al preu del gas per aconseguir abaixar la factura de l’electricit­at.

La reunió té lloc després que el Consell Europeu aprovés a finals de març permetre a Espanya i Portugal limitar temporalme­nt l’impacte del gas en la formació de preus del mercat elèctric. Una excepciona­litat que es justifica per la condició d’“illa energètica” que tenen Espanya i Portugal a causa de les seves poques interconne­xions amb les xarxes europees.

Després de l’acord polític dels Vint-i-set, Madrid i Lisboa van presentar a la Comissió una proposta temporal per limitar el preu del gas fins a finals d’any a 30 euros el megawatt hora. Les centrals de cicle combinat serien compensade­s per la diferència, segons un sistema que deixaria el preu de la llum entorn dels 125 euros el megawatt, segons fonts del sector.

Quan es va arribar a l’acord del Consell Europeu, Teresa Ribera va assenyalar que esperava obtenir el vistiplau de la Comissió i aplicar la reforma al cap de “tres o quatre setmanes”, termini que es compleix actualment.

A Espanya, el preu mitjà de l’electricit­at al mercat majorista encadenarà avui, dimarts, el tercer dia consecutiu de pujades, amb un repunt d’un 3,18% respecte a dilluns, i escalarà per sobre dels 230 euros per megawatt hora (233,78 euros). El preu màxim de la llum es registrarà avui entre les 22.00 i les 23.00 hores, amb 270,01 euros/MWh, mentre que el mínim serà de 205 euros entre les 16.00 i les 17.00 hores. Ja són tres dies de pujades consecutiv­es, després que la setmana passada el preu registrés els dos valors més baixos des de l’inici del 2022. El preu és un 207,6% més car que fa un any. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain