La Vanguardia (Català-1ª edició)

Repsol alerta que la fiscalitat catalana del CO2 amenaça les petroquími­ques

Foment demana de repensar el paper de les centrals nuclears perquè continuïn obertes

- EN VENTA EDIFICIO CORPORATIV­O

El conseller delegat de Repsol, Josu Jon Imaz, va alertar ahir que la nova fiscalitat que prepara la Generalita­t sobre el CO amenaça el futur del complex petroquími­c de Tarragona i la indústria en general. L’empresari va insistir que el tribut significar­ia que les plantes ubicades a Catalunya serien menys competitiv­es que les de la resta d’Espanya.

Ho va dir en la jornada Industrial Míting organitzad­a per la patronal Foment de Treball a Barcelona i retransmes­a telemàtica­ment, en què el president de l’organitzac­ió, Josep Sánchez Llibre, va reclamar repensar el paper de les centrals nuclears i deixar-les obertes davant la nova situació que s’obre amb la transició energètica.

Sánchez Llibre també va ser molt crític amb l’impost mediambien­tal que analitza el Govern de la Generalita­t: “No podem fixar nous impostos a l’energia com la doble imposició del CO per a les indústries químiques”. Segons el representa­nt dels empresaris, el sector químic català “està molt preocupat” pel nou impost i va expressar el seu desig que “no arribi a bon port” perquè podria empènyer a “la desaparici­ó” una part del sector petroquími­c.

Des del Departamen­t d’Ecomomia ahir van voler tranquil·litzar el sector recordant que l’impost encara està en fase d’estudi. Fonts del departamen­t que dirigeix Jaume Giró van assegurar que l’impost no suposarà una pèrdua de competitiv­itat i que el seu objectiu és que sigui dissuasiu i per conscienci­ar.

Imaz, en canvi, opina que la iniciativa de l’Executiu “no té cap sentit en un mercat sense fronteres” i acabarà “penalitzan­t” la indústria catalana. Va posar l’exemple de les refineries que té el grup a Espanya: quatre no pagarien, i la de Tarragona, sí. “És una amenaça seriosa per al desenvolup­ament petroquími­c de Tarragona i per a la indústria catalana en general”, va assenyalar en la seva exposició.

El Govern de la Generalita­t de Pere Aragonès va donar llum verda al gener a la memòria preliminar de l’avantproje­cte de llei de l’Impost sobre les activitats econòmique­s que generen gasos amb efecte hivernacle, com és el CO , i que es destinarà a nodrir un fons climàtic. El projecte deriva de la llei de Canvi Climàtic del 2017, de la qual ja s’ha creat l’impost del CO als vehicles de motor, que s’ha començat a recaptar l’any 2021.

Imaz va reivindica­r una transició cap a la descarboni­tzació a Espanya que sigui “justa” per a les empreses i els consumidor­s. Sobre la prohibició del motor de combustió, el conseller delegat de la petroliera va assegurar que és “disparar-se un tret al peu”.

Sánchez Llibre també va reclamar un replanteja­ment de la transició energètica a Espanya per no perjudicar més la indústria i garantir-ne la competitiv­itat en l’actual context de dificultat­s generades, sobretot, per la guerra d’Ucraïna.

El president de Foment també es va adreçar a l’Executiu espanyol i li va demanar “un ecosistema fiscal que faciliti les inversions competitiv­es”. Com ha fet en diverses ocasions, l’empresari va insistir ahir en la supressió de l’impost de patrimoni i que s’harmonitzi­n els impostos a la baixa a Espanya.

Per la seva banda, el secretari general d’Indústria del Govern central, Raül Blanco, va advocar per fer compatible la indústria i la transforma­ció energètica. ●

Economia insisteix que l’impost encara està en fase d’estudi i que no penalitzar­à les empreses

de ser una guerra”.

En un col·loqui amb els assistents a la trobada, Cañadas va esgrimir el seu coneixemen­t del Cercle, en què ha format part de tres de les seves juntes directives, per defensar: “Els últims anys hem perdut el nord, ha faltat reflexió i pensament, i reaccionar amb més rapidesa als grans temes”. En aquest sentit, va considerar que s’ha de recuperar la força i el prestigi de les notes d’opinió de l’entitat, que “ha de tornar a ser una institució forta i molt més present en tots els aspectes de la societat civil”. I a preguntes d’un dels assistents, va admetre que “aquest espai que ha deixat lliure el Cercle l’ha ocupat Foment del Treball”, que segons la seva opinió s’ha convertit en el principal altaveu de les preocupaci­ons del teixit empresaria­l i econòmic de Catalunya.

Tot i que va voler aclarir que la presentaci­ó formal de la seva candidatur­a es farà més endavant, Cañadas va prometre més transversa­litat al Cercle per donar entrada a totes les opinions i sensibilit­ats, i una connexió més gran amb la Mediterràn­ia – en què és experta com a presidenta de la Fundació Tanja– i amb Europa. També va parlar d’un accent més important en l’àmbit social i va dir que l’ascens de Marine Le Pen a França ha de ser una advertènci­a per a tothom. “La demografia i la immigració són un dels principals problemes per als anys que venen, i això fins ara no s’ha tractat aquí ”, va assenyalar.

Cañadas va estar acompanyad­a per una àmplia representa­ció de la societat civil catalana en l’acte d’ahir, al qual van assistir Helena Guardans, presidenta de Webhelp; l’expresiden­t del FC Barcelona Sandro Rosell, que ha anunciat el seu interès per presentar-se a l’alcaldia de Barcelona, i Elsa Artadi, portaveu del grup parlamenta­ri de Junts a l’Ajuntament de la ciutat. També hi eren presents, entre d’altres, l’exministra Anna Birulés, el soci responsabl­e de PwC a Catalunya, Ignacio Marull, o Ignacio García Nieto, de Riva y García. ●

Alira Health, consultora ■ dels Estats Units especialit­zada en el sector farmacèuti­c, preveu duplicar la plantilla a Barcelona i contractar­à unes cent persones fins a finals de l’any vinent. “Busquem perfils en tecnologia sanitària, experts en digitalitz­ació, desenvolup­adors. I també doctorands i experts del sector farmacèuti­c”, segons va explicar el cofundador de l’empresa, Benjamin Chambon, durant la visita del conseller d’Empresa i Ocupació, Roger Torrent. Chambon va explicar que han optat per la ciutat “perquè hi ha molt talent, per la qualitat de la seva indústria farmacèuti­ca i pels hospitals de la ciutat”, i va destacar el suport rebut de la Generalita­t. / Redacció

“No cal que es trenqui el Cercle”, assenyala sobre el procés electoral obert a l’entitat

La consultora dels EUA duplicarà la plantilla a Barcelona

Interesado­s llamar al 633 084 645

 ?? SaV/EF. .EF/eS s /p ?? El conseller delegat de Repsol, Josu Jon Imaz
SaV/EF. .EF/eS s /p El conseller delegat de Repsol, Josu Jon Imaz
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain