La Vanguardia (Català-1ª edició)

En mans de Rússia

- Jordi Juan Director

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, s’ha posat les mans al cap i ha qualificat de “xantatge” la decisió de Gazprom de tancar l’aixeta del gas a Polònia i Bulgària. La dirigent europea ha descobert la Mediterràn­ia. Que no estem en guerra amb Rússia? No hem imposat cinc grans paquets de sancions al Govern de Vladímir Putin? La resposta russa és lògica en l’excepciona­l situació que viu el continent europeu, i segurament els pròxims dies la companyia Gazprom podria tallar el subministr­ament de gas a altres països de la UE. En una situació de confrontac­ió bèl·lica i política a tan alt nivell cada país utilitza les armes que té a la seva disposició, i Rússia, malgrat els perjudicis econòmics que suposa la pèrdua d’ingressos pel gas, s’aprofitarà de la dependènci­a energètica d’Europa per fer-l’hi pagar.

Els líders de la UE afirmen que treballen per “garantir lliurament­s alternatiu­s” al gas rus i proclamen que entre els països europeus està en discussió “un futur embargamen­t” de l’energia que procedeix de Rússia, cosa que, segons diuen, hauria de passar “tard o d’hora”. Aquestes declaracio­ns, però, tenen poc a veure amb la realitat. Segons els experts del sector, Alemanya, per exemple, no pot prescindir del gas rus fins d’aquí cinc anys. Fins aleshores,lalocomoto­raeuropea notéaltre remeiqueco­nfiarque no sigui Putin qui li talli el subministr­ament si no vol entrar en una crisi econòmica d’incalculab­les conseqüènc­ies que arrossegar­ia tot Europa.

Ara és oportunist­a fer aquest comentari, però és evident que Europa ha fracassat completame­nt a l’hora de fixar una estratègia d’energia comuna i ara en paguem les conseqüènc­ies. Cada país ha fet la guerra pel seu compte i el continent pateix aquesta dependènci­a exterior de manera greu. Els governs alemanys es van equivocar pensant que podrien domesticar l’ós rus comprant-li gas i petroli. A l’hora de la veritat, la dependènci­a del gas a Europa pesarà més que la dependènci­a de l’euro per a Rússia. La guerra d’Ucraïna serà llarga i els russos en patiran en gran manera les conseqüènc­ies econòmique­s. Però, sens dubte, els europeus també.

 ?? MICHN  IN NLVCKN / KNK ??
MICHN IN NLVCKN / KNK
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain