La Vanguardia (Català-1ª edició)

Dues petites ciutats del Donbass decidiran la sort de l’ofensiva russa

-

en cap dels atacs.

L’ofensiva aèria demostra la creixent capacitat ofensiva d’Ucraïna i la vulnerabil­itat de les rutes de subministr­ament de l’exèrcit rus. Aquest va ser un dels errors que va cometre quan va intentar ocupar Kíiv a finals de febrer. Les tropes en primera línia van quedar molt lluny de les seves bases a Bielorússi­a, i no va ser possible establir-ne cap dins d’Ucraïna.

Ara, al Donbass, aquest problema semblava solucionat perquè les forces invasores tenen la frontera russa molt a prop i ben connectada per carretera i ferrocarri­l.

Els atacs ucraïnesos a les línies de subministr­ament rus poden alentir l’ofensiva al Donbass.

Des que ha començat aquesta nova fase de la guerra, Rússia es basa en l’artilleria de llarg abast i els míssils mentre la infanteria fa petites incursions per provar les defenses ucraïneses. Es tracta d’una ofensiva lenta i metòdica. La pluja de projectils és incessant.

Els ucraïnesos, tot i això, estan ben atrinxerat­s, i aguanten en les seves posicions.

Kramatorsk, la ciutat des de la qual escrivim aquesta crònica, així com la veïna Sloviansk, decidiran la sort de la campanya al Donbass.

Les forces russes avancen sobre totes dues a partir d’Izium, al nord, una ciutat que van ocupar al març, així com des de Donetsk, al sud. Si aconseguei­xen ocupar Kramatorsk i Sloviansk, Ucraïna estarà en una posició molt difícil. Haurà perdut el control sobre les àmplies planes del Donbass i l’exèrcit rus ho tindrà més fàcil per ocupar Khàrkiv, al nord, un potentíssi­m pol industrial, i avançar cap a Dnipró, la ciutat que, si també acaba a les seves mans, dividirà el país en dos.

De moment, tot i això, Ucraïna no dona per perdut ni un metre de terreny. Contraatac­a on veu l’oportunita­t, com al nord i l’est de Khàrkiv. Confia en la seva superiorit­at numèrica i en la baixa moral d’un exèrcit rus que, encara avui, malgrat l’èxit dels tres atacs aeris d’ahir, el supera en capacitat ofensiva. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain