La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’ona expansiva de la guerra d’Ucraïna reconfigur­a l’Orient Mitjà

Síria serà el país de la regió més afectat per l’evolució de l’envit rus

- Istanbul. Correspons­al

Malgrat l’escàs ús de l’aviació a Ucraïna, per minimitzar víctimes civils, la devastació de Mariúpol ha fet inevitable la comparació amb Alep. La ciutat siriana més gran, que els bombarders russos van arrasar per doblegar la insurrecci­ó, com els dels Estats Units van aplanar Al-Raqqa.

El general Aleksandr Dvórnikov, el carnisser de Síria, ha estat posat al comandamen­t de la segona fase de l’“operació militar especial” russa a Ucraïna. De manera que els fantasmes de Síria ja es passegen per Ucraïna i es fa menys atenció a la manera en què la guerra està reconfigur­ant Orient.

“Està afectant Síria, en primer lloc”, explica des d’Ankara l’experta en Defensa Merve Seren. “El paper de Rússia hi serà reconsider­at pels altres actors, com demostra la decisió de Turquia de tancar el seu espai aeri als vols civils i militars russos amb destinació a Síria”.

Aquest fet s’afegeix al tancament dels estrets turcs a vaixells de guerra estrangers. L’altra gran derivada és a l’Iran: “Rússia pot fer d’esgarriacr­ies en l’acord nuclear”.

Després hi ha els borrosos vasos comunicant­s entre camps de batalla. Putin va declarar que les seves files estaven obertes a “16.000 voluntaris”. I un funcionari europeu parla de “20.000 mercenaris”.

No hi ha proves d’una xifra tan alta, però es dona per bona la presència de centenars de mercenaris libis, libanesos i sirians – preferentm­ent cristians i alauites–, ja foguejats amb els russos. Caldria afegir-hi els allistats per Wagner, firma pròxima al Kremlin.

Més mesurat, l’exèrcit ucraïnès parla d’“un miler de milicians sirians i de Hizbul·lah”, però el secretari general de la formació, Hassan Nasral·lah, ho ha negat taxativame­nt: “Ningú de Hizbul·lah, ni combatent ni expert, no ha anat a cap front d’aquesta guerra”.

Israel observa, però de moment sembla que tem més el final de la màniga ampla russa davant els seus bombardejo­s “selectius” en territori sirià. Amb l’objectiu, precisamen­t, d’unitats iranianes o arsenals destinats a Hizbul·lah. Ahir mateix, un bombardeig sobre Damasc va causar nou morts.

L’entesa amb Rússia –que controla l’espai aeri sirià– explica l’ambigüitat israeliana al principi de la invasió. Tot i això, l’escorament de Tel-Aviv cap a Washington ha endurit la retòrica russa.

“Israel intenta distreure l’atenció sobre el seu propi conflicte”, ha exclamat el ministre d’Exteriors rus, Serguei Lavrov, en contacte amb Hamàs.

La premsa israeliana també ha especulat que milicians afins a Teheran omplirien el buit deixat per una eventual tramesa a Ucraïna de soldats russos a Síria. Encara que també es buscaria dissuadir els EUA d’esborrar els Guardians de la Revolució de la seva llista d’organitzac­ions terroriste­s.

Moscou, per la seva banda, ha advertit el Govern israelià que la tramesa d’armament a Kíiv obligaria Rússia a “prendre mesures”, cosa que mitjans iranians interprete­n com facilitar a Hizbul·lah, i fins i tot a Hamàs, l’accés a armes més sofisticad­es. Sense oblidar la vulnerabil­itat de les tropes dels EUA que encara romanen a Síria i l’Iraq.

Abans d’envair Ucraïna, Rússia va triplicar el seu desplegame­nt a la Mediterràn­ia, on té amb la base naval de Tartus, a Síria. Turquia –atrinxerad­a a Idlib i el nord– roman atenta a qualsevol minva del suport rus a

Dvórnikov, el ‘carnisser de Síria’, ha estat posat al comandamen­t en la nova fase de la guerra d’Ucraïna

Turquia tanca el seu espai aeri als vols entre Rússia i Síria, tant civils com militars

Baixar al-Assad.

Mentrestan­t, el príncep hereu de l’Aràbia Saudita no agafa el telèfon a Joe Biden, el d’Abu Dhabi compliment­a Baixar alAssad i cap dels dos no pensa sancionar Rússia. Els temps estan canviant. ●

 ?? SANA / REsTeiA ?? Baixar al-Assad i la seva dona al monestir cristià ortodox de Saidnaia el 24 d’abril
SANA / REsTeiA Baixar al-Assad i la seva dona al monestir cristià ortodox de Saidnaia el 24 d’abril

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain