La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una jornada particular

-

d’Espanya i Portugal a Brussel·les per rebaixar el preu de l’electricit­at, davant els comandos d’advocats i lobbistes desplegats per les companyies elèctrique­s. Aquesta partida l’ha guanyada Ribera perquè Sánchez té una molt bona connexió amb els centres de poder europeus. Ursula von der Leyen va prometre que hi hauria “excepció ibèrica” i n’hi ha hagut. El Govern guanya batalles, però té massa fronts oberts.

El ministre plenipoten­ciari Félix Bolaños ha d’atendre’ls tots i la creixent complicaci­ó del quadre amenaça de sobrepassa­r-lo. José Manuel Albares ha aconseguit desembarca­r a Agadir, i ha perdut comunicaci­ó telefònica amb Alger. Yolanda Díaz entra i surt de l’escenari segons les pautes de l’escola gallega d’interpreta­ció: somriures, càlcul i levitació. La seva candidatur­a amb Unides Podem més enllà d’Unides Podem pot acabar com el rosari de l’aurora. Fernando GrandeMarl­aska calla davant el pegàs que s’ha colat a l’habitació. I Margarita Robles no ha llegit mai The New Yorker, setmanari fundat l’any 1925.

L’actual Govern espanyol va ser concebut per a una època que no ha tingut lloc: un advent socialdemò­crata amb fons europeus musicant el final feliç de l’epidèmia. En lloc d’això, economia de guerra. Amb tot, Espanya no és dels països europeus més afectats per la glaciació de l’Est. Espanya és Occident al cent per cent. Si un dia es materialit­za l’anunciat ocàs de les democràcie­s liberals, aquest país, Catalunya inclosa, acabarà sota un autoritari­sme atlantista amb accents llatinoame­ricans. Mentre esperem el veredicte de la història, Espanya no depèn del gas rus, ni del blat ucraïnès, però la seva política interna torna a estar en una dinàmica gairebé suïcida. El primer ministre Sánchez intenta resoldre-ho amb un fort activisme europeu.

La Moncloa va anul·lar ahir un viatge a Polònia i Moldàvia, per atendre el front interior. No era un viatge qualsevol. Des de Polònia s’envien armes a Ucraïna i Moldàvia podria ser el pròxim objectiu de l’ofensiva russa.

Cal estar molt implicat en la conjuntura europea per viatjar a Varsòvia i Chisinau (capital de la petita Moldàvia) mentre la majoria parlamentà­ria es trenca a Madrid. Finalment, el president va ajornar el viatge per ser present avui a la incerta votació del decret de mesures econòmique­s que pretén apaivagar les conseqüènc­ies de la guerra.

Alberto Núñez Feijóo té avui la possibilit­at de guanyar punts a Brussel·les amb una abstenció. Fins i tot agradaria als nord-americans. Esquerra Republican­a també ha d’estar atenta al marc Europa, després de la sàvia decisió de no rebre els emissaris russos que li demanaven contacte, decisió confessada fa pocs dies pel president Pere Aragonès.

Pegasus va per llarg i és també un afer europeu. En totes les facetes i continguts. ■

Núñez Feijóo té avui la possibilit­at de puntuar davant Brussel·les; Esquerra Republican­a, també

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain