La Vanguardia (Català-1ª edició)

La justificac­ió de Robles de l’espionatge esperona l’independen­tisme

ERC, Junts i CUP reclamen la dimissió de la ministra i redoblen les exigències

-

ÀLEX

Quan Pere Aragonès recrimina a Carlos Carrizosa i Ciutadans al Parlament que “fotin el número en cada ple”, ja ha tingut coneixemen­t de les paraules de la ministra Margarita Robles al Congrés amb què va reconèixer l’espionatge. El president replica indignat al líder taronja ja com a prèvia al que li preguntara­n els grups parlamenta­ris independen­tistes. I quan aquests se li adrecen ho té clar i de la reclamació de responsabi­litats en genèric al Govern espanyol passa a la concreció: la dimissió de la ministra de Defensa. És el primer nom al qual el Govern l’hi reclama sense embuts. Però l’independen­tisme se sent envalentit i avisa que això no seria suficient.

Esquerra és la primera que tindrà el repte de demostrar-ho. Avui es preveu el debat de convalidac­ió del decret per fer front als efectes a Espanya de la guerra a Ucraïna. Els republican­s són a priori necessaris, però amb permís del PP, que podria estar estudiant una abstenció.

De totes maneres, a ERC asseguren que “la prepotènci­a amb què Robles ha reconegut l’espionatge” no ha fet més que expulsar-los del vot favorable, distanciar-los i enutjar-los encara més. A la formació reconeixen les ganes de votar-hi en contra. Amb el cor. I més si el partit d’Alberto Núñez Feijóo, permet que el decret tiri endavant. Quan hi entra el cap, l’abstenció també és possible. Però adverteixe­n que ja no serveix “el tallafocs” d’una dimissió de la ministra de Defensa i potencialm­ent de la directora del Centre d’Investigac­ió d’Intel·ligència (CNI), Paz Esteban.

“Està incapacita­da políticame­nt”, va dir Aragonès de Robles a la Cambra catalana durant la sessió de control al president. “La ministra ha d’assumir responsabi­litats i si no vol fer-ho que les hi facin assumir”, va afegir abans d’assegurar que anirà “fins al final”.

L’independen­tisme ha anat graduant les seves exigències des que es va destapar l’espionatge massiu fa dos dilluns. Primer amb contundènc­ia, però alhora amb cura reclamant explicacio­ns i l’assumpció de responsabi­litats. Laura Vilagrà, consellera de Presidènci­a, va apujar l’aposta diumenge, quan va rebre les explicacio­ns “insuficien­ts, vagues, inconcrete­s i de resultats incerts” del ministre de Presidènci­a, Félix Bolaños.

Ahir, la petició de dimissió a Robles va anar creixent com una bola de neu entre les files d’ERC, Junts i la CUP. Ara bé, amb la destitució no n’hi haurà prou. Així ho va verbalitza­r tant Pere Aragonès com el vicepresid­ent del Govern, Jordi Puigneró. Com fent cas de la línia exigida per la cupaire Eulàlia Reguant: “Cal sortir de la lògica declarativ­a”.

La Generalita­t i els grups parlamenta­ris independen­tistes al Congrés denunciara­n “la vulneració de drets humans” en totes les instàncies, fins i tot les europees, sol·licitaran al Consell de Ministres l’accés als contractes que s’hagin pogut signar entre el CNI i NSO Group, empresa del programari Pegasus amb què es va espiar, segons es desprèn de l’informe de Citizen Lab. A més, requeriran la reforma de la llei de secrets oficials i més assumpcion­s de responsabi­litats a la Moncloa.

Pere Aragonès continua esperant un cara a cara amb Pedro Sánchez. De moment, l’únic vis a

El Govern apuja el to en pocs dies i Esquerra se sent desacomple­xada per negar l’aval al decret anticrisi

vis que ha tingut va ser ahir amb Salvador Illa, primer secretari del PSC i exministre de Sanitat. Va ser un frec a frec tens a costa del decret que hauria d’aprovarse avui. Illa va celebrar el tarannà del president i que es desvinculé­s del “trenquem-ho tot” que, segons va dir, alguns professen entre l’independen­tisme.

La resposta d’Aragonès va agafar Illa a contrapeu: “¿Som prou bons com per votar a favor d’iniciative­s del Govern i prou dolents per ser espiats?”. I la rèplica del líder del PSC, immediata: “Em costa de creure que vostè es cregui que jo o algun membre del Govern d’Espanya hagi tingut alguna cosa a veure amb l’espionatge”. “Conec Margarita Robles i sé del seu inequívoc compromís amb la defensa de l’Estat de dret”, va remarcar. ■

 ?? MadMar GARCÍA / EFE ?? Aragonès i Illa ahir a la sessió de control al Parlament de Catalunya
MadMar GARCÍA / EFE Aragonès i Illa ahir a la sessió de control al Parlament de Catalunya

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain