La Vanguardia (Català-1ª edició)

El jutge de l’operació Volhov imputa el suposat enllaç de Puigdemont a Rússia

-

El jutge d’instrucció 1 de Barcelona Joaquín Aguirre ha citat a declarar a l’empresari rus Aleksandr Dmitrenko per esbrinar si una compravend­a de gas o petroli entre Rússia i la Xina en què va participar podria haver servit per finançar el procés. Així consta en un escrit a què ha tingut accés La Vanguardia. Dmitrenko, empresari rus establert des de fa 17 anys a Sant Cugat, és una persona de confiança de Josep Lluís Alay, cap de l’oficina de l’expresiden­t Carles Puigdemont, i va ser nomenat ambaixador de la Cambra de Comerç de Barcelona sota el mandat de Joan Canadell, actual diputat de JxCat.

Al telèfon d’Alay, que li va ser intervingu­t després de la seva detenció a l’operació Volhov l’octubre del 2020, hi van aparèixer unes converses que suposadame­nt revelaven la participac­ió de Dmitrenko en la compravend­a de gas liquat entre una empresa russa i una de xinesa en què s’hauria embutxacat 295.000 euros. La Fiscalia, però, es va oposar a investigar la transacció i va presentar un escrit a l’Audiència de Barcelona al·legant que no apreciava indicis de delicte. Tot i això, l’Audiència va acabar donant la raó al jutge, que ha tirat endavant la causa imputant Dmitrenko.

La secció 21 va avalar que la compravend­a de gas o petroli era “sospitosa” i podria tractar-se d’“una pantalla de finançamen­t il·legal”, amb la qual cosa s’havia d’investigar “la destinació dels diners obtinguts” i “si van arribar a Espanya”. Va argumentar que en l’operació de Dmitrenko “no es pot descartar la participac­ió de persones de l’entorn pròxim a Puigdemont”. Assenyalav­a que Alay va comentar que la seva feina en el negoci energètic rus “era estratègic­a” i “es van congratula­r del bon final de l’operació” una vegada es va consumar. Dmitrenko va enviar: “Enhorabona a tots nosaltres” i ho va qualificar com “un primer gran pas fet”.

A més, en aquelles converses intervingu­des, tots dos van comentar que havien rebut 295.000 dòlars “com a pagament de garantia”. La compravend­a, segons va apuntar la Guàrdia Civil i va validar l’Audiència, “és semblant a la que va fer Rússia a favor d’una empresa vinculada a Matteo Salvini, líder de la Lliga Nord, i que va servir per finançar il·legalment el partit”.

La Guàrdia Civil va dir que Dmitrenko va servir d’enllaç amb les autoritats russes per buscar el suport al procés independen­tista. L’Estat li va denegar la nacionalit­at espanyola per suposats vincles amb l’espionatge rus, si bé el mes passat l’hi van concedir i fins i tot els Estats Units li van expedir un visat per als pròxims quatre anys. L’empresari sempre ha negat ser un espia rus i diu que va saludar Puigdemont un sol cop. ■

S’investiga si una compravend­a de gas en què va participar Dmitrenko va servir per finançar el procés

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain