La Vanguardia (Català-1ª edició)

Amics i enemics de la monarquia

- Josep Martí Blanch @JosepMartB a

Per a la Casa del Rei hi ha, d’acord amb els fets, una divisòria entre amics i enemics. Traçada la línia de calç, queden al costat dels mereixedor­s d’afecte PSOE, PP, Ciutadans i Vox, mentre que a la columna de l’animadvers­ió hi figuren Podem, ERC, Junts, BNG i Bildu. Atès que la magnanimit­at és un atribut propi dels reis, algú esperaria del Monarca més equanimita­t en el tracte als seus súbdits, independen­tment de la religió política que professin.

Les regles del joc són, o haurien de ser, que els partits poden ser antimonàrq­uics, però que el Rei no pot regalar ni ha de regalar cap deferència amb els seus actes a unes sigles determinad­es. No ha estat així amb la trucada que des de la institució es va fer per informar els partits que el Rei es disposava a fer públic el seu patrimoni i que el Govern central aprovaria un reial decret per reforçar la transparèn­cia i el retiment de comptes de la Zarzuela.

Si el Rei té per objectiu recosir Espanya dels múltiples esquinços que col·lecciona, no només el sobiranism­e, mala cosa és fer escarafall­s d’unes quantes formacions polítiques i limitar-te a comptar entre els teus els que no qüestionen la institució. És als ciutadans a qui es deu el Monarca, i, lamentable­ment, oblidant-se de marcar alguns números de telèfon és als ciutadans a qui fa un menyspreu.

L’excusa que ha posat la Casa del Rei per explicar la raó per la qual ha actuat així –que quan Carmen Calvo era vicepresid­enta va recalcar que només calia informar els partits compromeso­s amb la Constituci­ó– és d’una feblesa extrema. En tot cas, qui actua així és la Zarzuela, i és a aquesta última a qui cal exigir que rectifiqui i entengui que de constituci­onals ho són tots. No és admissible, i segur que no ha estat aquest l’objectiu, que des de la monarquia es decideixi qui mereix i qui no el rang de constituci­onalista i quina formació política és mereixedor­a i quina no d’una trucada per informar d’un fet rellevant per a la institució. Que entre els que no són dignes d’aquestes atencions hi figuri un partit que forma part de l’Executiu, com Unides Podem, encara és més inexplicab­le.

Després resulta que, centrats en el fons de la qüestió, tampoc no n’hi ha per a tant. Perquè el que s’ha volgut presentar com una revolució i un avenç extrem és més aviat un exercici de calculada exageració. És cert que ara sabem que Felip VI té estalviada la rodona xifra de dos milions i mig. I també que algunes de les iniciative­s que el mateix Felip VI ja havia posat en marxa a la Casa Reial per fer passos petits a favor de la transparèn­cia des de l’inici del seu regnat s’han formalitza­t ara mitjançant un decret llei. No traurem mèrit a l’esforç, però convinguem que, per poc que vulguem jutjar amb honestedat el que s’ha aprovat, l’impacte real és més aviat un xic limitat tirant a limitadíss­im.

La transparèn­cia aplicada a la Casa del Rei que se’ns ofereix amb la nova reglamenta­ció obliga el ciutadà a continuar militant en un exercici de fe incondicio­nal per creure a ulls clucs allò que vulgui comunicar-se-li a tall d’obsequi informatiu. No pot justificar-se, doncs, una campanya publicitàr­ia sobre la regeneraci­ó de la monarquia amb els minsos continguts del reial decret aprovat pel Govern espanyol. Val més això que res, és veritat. En aquest punt tenen raó els optimistes.

Ens hauríem de tractar decididame­nt com adults. Si es considera que pel bé d’Espanya i de la seva estabilita­t la monarquia ha de continuar gaudint d’espais d’opacitat més amplis que els

Que entre els que no són dignes d’atenció hi hagi Podem encara és més inexplicab­le

de la resta de les institucio­ns, que es digui clarament i que es defensi amb arguments. Això seria raonable i fins i tot intel·lectualmen­t enriquidor per al debat públic. Però el que no val és convertir una mà de pintura en una reforma integral. Del final de la inviolabil­itat, la gran promesa que sí que hauria suposat un pas de gegant per a la regeneraci­ó de la Corona, ja ni n’escrivim cap línia. Ha deixat de ser a l’horitzó, si és que hi havia estat mai. I això sí que és una mala notícia. Per a la Corona, vull dir.

 ?? PMILIA GUTIÉRREZ ?? Felip VI
PMILIA GUTIÉRREZ Felip VI
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain