La Vanguardia (Català-1ª edició)

Convalidar el pla anticrisi és prioritari

- Adjunt al Director: __ Defensor del lector: __ Redactors en cap: __ Consellers de Direcció:

Pedro Sánchez, president del Govern central, es va pronunciar ahir per primera vegada sobre el cas Pegasus, relatiu a l’espionatge aplicat pel Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) a 65 dirigents independen­tistes catalans. Ho va fer al Congrés, per tal d’“aclarir els fets, amb transparèn­cia, objectivit­at, rendició de comptes i atenint-nos a la legalitat”. Però, segons partits com ara ERC, que han donat suport al Govern espanyol en altres fases de la legislatur­a, les explicacio­ns van ser insatisfac­tòries. Per això ERC va amenaçar de no donar suport avui a la convalidac­ió del decret governamen­tal per protegir les famílies i empreses més vulnerable­s dels efectes econòmics de la guerra a Ucraïna.

Per tant, el que va proposar diumenge a Barcelona Félix Bolaños, ministre de la Presidènci­a, a la seva homòloga a la Generalita­t, Laura Vilagrà, no va servir de gaire. És a dir, la disposició governamen­tal a fer un “control intern” del CNI, una investigac­ió del Defensor del Poble, el desbloquei­g de la comissió de despeses reservades, etcètera.

Les explicacio­ns de Sánchez tampoc no van servir ahir. El portaveu republicà Gabriel Rufián pretenia saber si el CNI va operar obeint ordres presidenci­als o pel seu compte, tot i que cap de les dues conclusion­s no li semblava acceptable, la qual cosa restava sentit a l’alternativ­a. Potser va ser, en última instància, una disjuntiva retòrica. Perquè l’independen­tisme insisteix que la confiança defraudada només es podria reparar amb la dimissió de la directora del CNI i, si és possible, amb la de Margarita Robles, titular de Defensa, ministeri del qual precisamen­t depèn el CNI. O fins i tot d’altres. Ahir, el Parlament de Catalunya va aprovar denunciar davant la justícia aquest cas d’espionatge.

El Govern central, que insisteix que sempre s’ha obrat a dreta llei, amb els permisos judicials pertinents, no ha ofert fins ara res més que el que s’ha esmentat abans. Ja hem dit en altres ocasions que el cas Pegasus és inadmissib­le, pel que té d’utilitzaci­ó d’uns mecanismes concebuts amb altres finalitats per espiar partits amb representa­ció democràtic­a. Però afegirem que la política d’ERC, entossudid­a a cobrar-se caps socialiste­s i reduir al mínim o congelar el diàleg entre la Generalita­t i l’Estat, potser no la porta a bon port. Els republican­s estan en el seu dret de retirar el suport parlamenta­ri al Govern central, o d’abandonar-lo en les votacions que vulguin. Però les seves amenaces de tombar avui dijous el decret anticrisi del Govern central serien, de concretar-se, contraprod­uents per a molts, ells inclosos. Si aquest decret decaigués, els perjudicat­s serien el conjunt dels ciutadans del país. I potser no ho perdonarie­n.

Avui dijous el Congrés ha de convalidar o derogar aquest decret, que empara un pla d’acció per 16.000 milions d’euros, 10.000 dels quals en crèdits ICO i 6.000 en ajuts directes. Entre les mesures, vàlides per tres mesos, figuren una rebaixa de 20 cèntims per litre de combustibl­e, un límit del 2% per a les revisions de lloguers o un augment del 15% en l’ingrés mínim vital, a més de bonificaci­ons al rebut de la llum o l’extensió del bo social elèctric. Mesures amb impacte tangible per a moltíssims ciutadans. Per no parlar, en l’àmbit laboral, d’altres ajuts al teixit econòmic i empresaria­l, al transport i altres sectors.

Per tot el que s’ha dit, hem d’apel·lar a la responsabi­litat d’ERC. Tret que cregui preferible seguir molt empipada i no auxiliar els ciutadans que més ho necessiten. I cal apel·lar a la responsabi­litat del PP, l’abstenció del qual, igual que el suport d’alguns grups petits, podria ser crucial per garantir la convalidac­ió del decret anticrisi. ●

Seria difícil de justificar el rebuig del decret ideat per ajudar els més vulnerable­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain