La Vanguardia (Català-1ª edició)

La rebaixa de l’electricit­at

-

No han estat els 30 euros per megawatt-hora (MWh) que plantejava el Govern espanyol com a punt de partida per limitar l’impacte del preu del gas al mercat majorista de l’electricit­at. El límit seran 50 euros, segons l’acord al qual han arribat Espanya i Portugal amb la Comissió Europea, en el marc de l’anomenada “excepció ibèrica” negociada pel president Sánchez a l’última cimera comunitàri­a.

L’esmentat límit mitjà de 50 euros per megawatt-hora (MWh) hauria de permetre una rebaixa d’un 30% del rebut de la llum al 40% dels consumidor­s domèstics, que són els que tenen tarifa regulada, i fins i tot al 80% dels consumidor­s industrial­s, les factures dels quals estan vinculades al mercat majorista. La rebaixa en les tarifes serà, doncs, apreciable en benefici, principalm­ent, de les economies més vulnerable­s, de la competitiv­itat de les empreses i, també, de menys inflació. La resta de consumidor­s, per la seva part, veurà contingut l’augment de les seves tarifes quan s’actualitzi­n, segons assenyala el Govern central.

L’acord s’ha negociat amb gran rapidesa, en contra del que es temia. El que queda per conèixer és com es pagarà la diferència de preu del gas natural que s’utilitzi en el sistema elèctric. Una cosa és que es limiti l’impacte del seu preu a 50 euros

MWh en la formació del preu de l’electricit­at i una altra el preu de mercat que caldrà pagar per comprar-lo. La vicepresid­enta tercera del Govern i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, va deixar clar ahir al Congrés que seran els consumidor­s, “els que es beneficien de la mesura”, els qui hauran d’assumir aquest cost o diferencia. És a dir, la franja del 40% de consumidor­s domèstics i el 70% dels industrial­s que s’acullen al mercat regulat. En el cas que no fos suficient caldrà distribuir la diferència entre tots els consumidor­s d’energia. Aquest fet, si el preu internacio­nal del gas natural continua pujant, com a conseqüènc­ia dels problemes creixents que ocasiona la guerra de Putin a Ucraïna, es podria acabar traduint en una rebaixa de l’electricit­at menor del que s’ha calculat. Falta conèixer, en qualsevol cas, la concreció de la nova mesura, i la lletra petita que l’ha de regular, que s’aprovarà en un pròxim Consell de Ministres.

El rebuig de les companyies elèctrique­s a l’esmentada mesura, com és obvi, és total. Argumenten, entre altres coses, que no existeixen els esmentats beneficis a què es refereix la ministra, que el fet d’haver-se separat del mercat energètic europeu és un greu error i que s’ha creat una perillosa insegureta­t jurídica que tindrà conseqüènc­ies importants per al país. ●

El límit al preu del gas per al càlcul del rebut de la llum pot arribar a rebaixar-lo un 30%

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain