La Vanguardia (Català-1ª edició)

El pírcing d’Elionor

- Susana Quadrado

Aquests dies han circulat fotografie­s d’Elionor en un institut de Leganés lluint un pírcing a l’orella. Amb 16 anyets, a la princesa li toca començar a complir amb una agenda pròpia per ser vos qui sou i, com es diu vulgarment, aquesta vegada a la criatura li han caigut de totes bandes. Una royal amb un pírcing, oh, atureu màquines! Els sorpresos han omplert línies i minuts amb tal desvergony­iment, suposadame­nt perpetrat a Gal·les, on la jove estudia en un internat. Absurd, l’escàndol. Encara que el que fa més por han estat els comentaris posteriors al pírcing: que si l’angulació de les dents, que si la mida del seu nas. Fins i tot hi ha qui s’ha entretingu­t buscant-li assemblanc­es físiques amb avantpassa­ts Borbons, comparacio­ns odioses a l’edat que més dolen.

Tothom sap que cap noia de 16 anys no es fa pírcings, per descomptat que no, ni participa en cap batibull, ni es fa fotos en minibiquin­i fent morrets, ni experiment­a amb la seva sexualitat, ni ara estic trista, ara alegre, ara m’enfado, ara ploro. Monàrquica o republican­a, qui té filles descobreix que hi ha una primavera en la qual aquelles nenes deixen de ser-ho sense ser encara dones. Arriba un moment, que sol coincidir amb aquella època de l’any, en què el físic es descara i l’adolescènc­ia esclata com una mina sota els peus de la mare que les va parir. No dubtin que aquest trànsit es converteix en un camp minat per a qualsevol adult perquè no s’ha inventat encara la manera de detectar on esclatarà la bomba ni qui en resultarà malferit. Dolent per a les mares, pitjor per a les exnenes: no sol ser aquesta una edat agradable per a ningú.

Ignorem si Elionor de Borbó Ortiz ha passat ja el tràngol de nena a dona que cantava Julio Iglesias a la seva Chabeli. En qualsevol cas, està clar que la princesa d’Astúries tampoc no es deslliura dels destorbs propis dels seus setze, només que a la susdita sembla que no li està permès ser teen. Per a ella no hi ha pròrrogues. Sent, que ho és, una privilegia­da, no l’envejo en absolut. El ferotge escrutini sobre cadascun dels seus gestos a què se la sotmet presagia el que li ve a sobre, acabi o no sent reina.

Jo, si fos ella, sortiria corrents. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain