La Vanguardia (Català-1ª edició)

Musk i la xarxa sense fetge

- Joana Bonet

Aalguns polítics els encanta fer-se un tuit a sobre. És la seva manera de marcar territori, tan semblant a la dels gossos. Diuen el que els convé, és l’avantatge de declarar tot sol. Aquest és un verb que els periodiste­s utilitzàve­m quan els polítics donaven la cara, disposats a asseure’s davant d’algú suposadame­nt entrenat per preguntar i repregunta­r a fi d’obtenir, a més d’un titular, el més semblant a la veritat. D’aquí el recurs del plasma o del comunicat per expressar-se controlada­ment, sense intermedia­ris, tal com comentaven els col·legues Gema Robles, Arcadi Espada, Iñaki Garay o Marta García Aller aquesta setmana a CaixaForum, durant una tertúlia que va succeir la projecció de la pel·lícula Lo que queda escrito, produïda per la consultora LLYC. “El periodisme és el fetge o el ronyó, ha de filtrar la informació”, va afirmar Espada, autor de La verdad ( Península), on qüestiona la frase que encara es repeteix a les facultats de Ciències de la Informació com a benvinguda: “La veritat no existeix”, una forma magistral d’espantar vocacions de futurs comunicado­rs i, en el millor dels casos, encoratjar-los a estudiar Filosofia.

Twitter, la xarxa social que acaba de comprar Elon Musk, un guru de l’emprenedor­ia amb passat de lladre de maragdes (robades al seu propi pare), fa temps que va deixar de ser la pretesa àgora virtual i ha convertit el consum de carboni informatiu en un entretenim­ent global. N’hi ha que anuncien que pretén netejar-la de bots i desenvolup­ar algoritmes oberts que reforcin la sensació de transparèn­cia en la interacció, però d’altres, com Jeff Bezos, no ho veuen tan clar i –a cop de tuit, no cal dir-ho– apunten a l’obertura d’un immens mercat a la Xina, on la xarxa social, igual com Facebook, Instagram o YouTube, està bloquejada.

Mentrestan­t, Musk celebra la llibertat d’expressió que el seu nou negoci garanteix als usuaris, però cal recordar-li les paraules de l’experta en tecnologia Shira Ovide a The New York Times: “Twitter ha estat arrossegat als pantans dels traficants de la desinforma­ció, de l’abús governamen­tal de les xarxes socials per incitar a la violència ètnica i de les amenaces de funcionari­s electes d’empresonar empleats per tuits que no els havien agradat”. Sí, Orwell es va equivocar, no és el Gran Germà ni la Policia del Pensament els que ens vigilen i corrompen, sinó els falsificad­ors de la veritat. Perquè el que passa a Twitter té ben poc a veure amb el món real. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain