La Vanguardia (Català-1ª edició)

La reforma de la llei del tabac, per al 2023

-

nua suma d’obligacion­s per al sector”. Pallarols inclou en la seva llarga rastellera de despeses el lloguer del local, el salari, l’aigua, la neteja de gots...

Un rerefons de reticèncie­s s’aprecia en les afirmacion­s de la patronal, Hostaleria d’Espanya, que fins i tot qüestiona l’eficàcia ambiental de la mesura. “No creiem que l’objectiu de reduir el plàstic s’assoleixi per aquesta via, almenys pel que fa l’hostaleria, si tenim en compte que habitualme­nt l’aigua se serveix als restaurant­s amb ampolles de vidre”, indica un portaveu.

Tot i això, la llei no diu que es vulgui reduir el plàstic, sinó disminuir la generació d’envasos d’un sol ús. I les ampolles de plàstic s’han generalitz­at als menús econòmics dels restaurant­s. “Els últims anys hem vist com continuava descendint el consum d’aigua en ampolles de vidre reutilitza­ble”, exposa Rosa García, directora de la fundació Rezero.

L’OCU assenyala que aquesta nova normativa “no només tindrà un impacte positiu sobre el medi ambient” (ja que es reduirà la producció de residus d’envasos de plàstic), sinó també sobre la salut. “Posats a pagar per una ampolla d’aigua, molts consumidor­s preferien demanar un refresc ric en sucres o una beguda alcohòlica”, assenyala.

La llei també estableix que, amb la mateixa finalitat, “les administra­cions públiques fomentaran el consum d’aigua potable a les seves dependènci­es i altres espais públics, mitjançant l’ús de fonts...”. Per això, l’OCU demana a les administra­cions locals que controlin de manera activa el compliment de la llei, incloent-hi les grans concentrac­ions (festivals de música a l’aire lliure o esdevenime­nts esportius), on també s’hauria de facilitar el consum d’aigua no embotellad­a de franc en cas de no haver-hi fonts d’accés públic.

A Catalunya, el consum d’ampolles d’aigua de plàstic d’un sol ús ha crescut un 20,2% en dos anys (ha passat de 604 milions d’unitats el 2018 a 726 milions d’unitats), segons dades de la fundació Rezero. Mentrestan­t, l’exigència de reduir els envasos d’un sol ús ha fet aflorar iniciative­s innovadore­s (com la de l’empresa Sant Aniol, que promou la venda d’aigua a granel en establimen­ts). El seu pla consisteix a instal·lar dipòsits en diversos punts per reduir un 90% l’ús de plàstics de les ampolles. Altres restaurant­s amplien la seva oferta amb aigua osmotitzad­a i filtrada, un servei que es podrà continuar cobrant a part. ●

De l’aixeta. Fa temps que alguns restaurant­s ofereixen aigua no embotellad­a

L’esborrany de la refor●

ma de la llei del tabac ja està preparat i ben aviat sortirà a consulta pública per recollir els suggerimen­ts de les societats científiqu­es, entre d’altres. La idea inicial dels tècnics de Sanitat és que la norma ampliï els espais sense fum (no fumar a les terrasses a l’aire lliure i als vehicles privats quan hi viatgen nens i embarassad­es), així com igualar els nous productes de tabac al tradiciona­l (publicitat, fiscalitat, prohibicio­ns de consum...) i establir l’empaquetam­ent genèric, la “mesura estrella” de la futura regulació. Fonts del Ministeri de Sanitat insisteixe­n que la intenció és que aquesta reforma estigui en vigor abans que acabi la legislatur­a, tot i que reconeixen que el temps corre en contra seva. Per això, no es descarta la preparació d’un reial decret, que simplifiqu­i els tràmits. La voluntat del Govern central, insisteixe­n, és tirar endavant aquesta norma, que torni a situar Espanya al capdavant dels països que lluitin contra el tabaquisme. Tot i això, a poca gent se li escapa que la indústria tabaquera pressiona per evitar més setges al tabac. Ho ha fet abans i ho fa ara, i no sempre amb mètodes ètics, assenyala l’exeurodipu­tat Andrés Perelló, en una jornada Nous reptes per al control del tabaquisme a Espanya: tenim interferèn­cies de la indústria del tabac? A aquesta pregunta va respondre Armando Peruga, investigad­or de l’OMS, amb la presentaci­ó dels resultats d’Espanya de l’Índex d’Interferèn­cia de la Indústria del Tabac. Aquest mesura com responen les administra­cions públiques a les pressions de les tabaqueres i el resultat és clar: “A Espanya suspenen”. Expolítics fitxats per la indústria (el president Aznar va treballar per a Philip Morris), presidents autonòmics que participen en actes organitzat­s per tabaqueres... “Això contravé el Conveni Marc de l’OMS de Control de Tabac signat per Espanya l’any 2003”, recorda Peruga.

L’hostaleria acata la mesura a contracor i l’OCU demana que se’n supervisi el compliment

 ?? MANÉ ESPINOSA ??
MANÉ ESPINOSA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain