La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Parlament avala la rebaixa de taxes università­ries

La modificaci­ó legal és fruit d’una ILP impulsada pels estudiants

- CARINA FARRERAS

El Parlament va aprovar ahir modificar la llei d’universita­ts a través d’una iniciativa legislativ­a popular (ILP), propulsada pels estudiants, i que tenia per objecte blindar la rebaixa dels preus universita­ris en un termini de tres anys. La modificaci­ó va tirar endavant amb el suport d’ERC, JxCat, CUP, PP i Vox i l’abstenció de la resta.

El text aprovat indica que les taxes s’han de reduir els tres pròxims exercicis econòmics fins a arribar a un únic preu als estudis de grau. Aquest preu ha de ser “igual o més baix” al menor preu dels fixats al decret dels preus universita­ris per al curs 20212022. Això suposa 17,69 euros, així doncs, un curs universita­ri costarà, de mitjana, l’any 2025, 1.060 euros (sense comptar que els alumnes de renda més baixa paguen menys per les beques i també pel sistema de tarifació social).

També s’ha acordat aprovar un preu únic en els estudis de màster “igual o més baix a un 70% del preu fixat pel decret de preus de 20202021”. A Catalunya, el cost dels màsters habilitant­s, els que s’exigeixen per exercir és de 28,82 euros per crèdit i la resta, a 46,11 euros. La reducció dels preus, afegeix el text, haurà d’anar acompanyad­a d’una partida econòmica de compensaci­ó per a les universita­ts.

La ILP, impulsada per diverses organitzac­ions estudianti­ls el 2019 per revertir les retallades i l’augment de preus derivats de la crisi econòmica del 2008, va ser celebrada pels estudiants i la consellera Gemma Geis.

A la pràctica, no obstant això, no suposa una reducció significat­iva de les matrícules. Per al setembre que ve, els crèdits universita­ris de tots els graus s’han de situar en 18,46 euros (un curs costarà de mitjana 1.107 euros) en virtut de l’acord pactat entre el Govern central i les comunitats autònomes el 2020 al si de la Conferènci­a General de Política Università­ria, òrgan

La mesura significa una reducció de 100 euros per curs, ja que les tarifes han de baixar al setembre

de concertaci­ó, coordinaci­ó i cooperació de la política general università­ria. Catalunya va votar a favor d’aquesta rebaixa (només Madrid s’hi va oposar) que és d’obligat compliment, segons fonts ministeria­ls.

El 2021 també es va aprovar que el mateix preu de les taxes de grau fossin les dels màsters habilitant­s (amb un límit màxim de 18,46 euros per crèdit) i que el preu de la resta de màsters no pugessin més que els que es van aplicar el curs 2019-2020. ●

 ?? DAVID ZORRAKINO / EP ?? La consellera Geis a la sessió plenària d’ahir
DAVID ZORRAKINO / EP La consellera Geis a la sessió plenària d’ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain