La Vanguardia (Català-1ª edició)

Al pati de l’Elon

- Francesc Bracero

lon Musk acaba de comprar(-se) Twitter per 41.000 milions d’euros. Com un nen consentit que exigeix que el joc i els jugadors s’adaptin als seus desitjos, ha muntat una operació financera colossal per gaudir al seu aire d’un camp d’esbarjo en què tothom l’ha d’obeir a partir d’ara. Hi ha qui suggereix que ho ha fet amb un to burleta subliminar, perquè ha pagat per cada acció una quantitat superior a la cotització borsària i que és equivalent (diuen) al preu del gram de cocaïna als Estats Units.

L’adquisició de Twitter permetrà ara a Musk aplicar la seva visió de com ha de ser la llibertat d’expressió en aquesta xarxa social. Calia? Aquest dret és essencial, però si hagués volgut resoldre problemes importants de la humanitat, hauria d’haver començat per destinar tots aquests diners a pal·liar la fam al món i aconseguir una atenció sanitària universal digna. Desenes d’oenagés farien miracles amb el que l’empresari sud-africà acaba de gastar-se per satisfer la seva obsessió pesada pels breus missatges que escriu i llegeix al mòbil.

Alguns ingenus ja han començat a tuitejar “No autoritzo Elon Musk a fer servir les meves imatges”. Doncs, en aquest cas, haureu de buscar-vos una altra xarxa. Ara és el pati de l’Elon. Twitter té unes normes que els seus usuaris han d’acceptar per formar part de la xarxa social. Probableme­nt, aviat en tindrà unes altres. Les del nou amo.

Ja veurem què passa quan un jutge commini Twitter a bloquejar un compte o un missatge del mateix Musk, condemnat judicialme­nt en el passat per alterar les accions de Tesla amb els seus tuits. La companyia d’automòbils està obligada des de fa anys a controlar les comunicaci­ons del seu fundador.

Després de la compra, les reaccions adverses que ha començat a llegir a Twitter han portat el multimilio­nari a embrancar-se en discussion­s amb usuaris de tota mena. “Per llibertat d’expressió em refereixo simplement a la que s’ajusta a la llei. Estic en contra de la censura que va més enllà de la llei”, es defensava ahir en una gresca.

Entre les coses més divertides que surten a la llum aquests dies a Twitter sobre Musk hi ha les d’usuaris que l’empresari, tan amant de la llibertat d’expressió, ha bloquejat. No és tan divertit, en canvi, saber com ha actuat contra empleats que han intentat muntar un sindicat o que han denunciat un accident laboral.

Elon Musk és també un geni visionari. A falta de perspectiv­a temporal, és

El multimilio­nari s’ha embrancat en discussion­s amb usuaris a la xarxa

molt probable que la seva aportació sigui essencial en la transforma­ció d’indústries com la de l’automòbil (Tesla), els viatges espacials (SpaceX), el transport d’alta velocitat (Hyperloop) i fins i tot el transhuman­isme (Neuralink). Tots aquests mèrits no eviten que es comporti com un nen consentit.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain