La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els Reis, rere el talent jove

La física Eleonora Viezzer, distingida amb el premi Princesa de Girona en investigac­ió científica

- SILVIA HINOJOSA

Pels salons que fa un segle van sovintejar artistes i intel·lectuals mallorquin­s, anaven i venien ahir desenes de joves amb ganes de menjar-se el món. La quarta etapa del Tour del Talent que organitza la Fundació Princesa de Girona amb l’empresa Trivu per impulsar el talent jove es va clausurar ahir a Palma, amb l’assistènci­a dels Reis, i el lloc triat va ser l’antic Gran Hotel, una joia del modernisme que des dels anys noranta és la seu de CaixaForum.

Davant els Reis, les altres autoritats i els joves participan­ts, es van celebrar dues breus ponències sobre innovació i talent i es va donar a conèixer el premi Fundació Princesa de Girona en la categoria d’Investigac­ió Científica per a la física Eleonora Viezzer, per la seva contribuci­ó a la problemàti­ca energètica mundial mitjançant la fusió nuclear.

L’acte central va posar el tancament a dues jornades que han comptat amb 300 participan­ts, una quinzena de ponents i diverses activitats per ajudar emprenedor­s i en particular els joves talents. La de Palma és la penúltima etapa del Tour del Talent, que va arrencar a començamen­ts de març a Màlaga i, després de recalar a Guadalajar­a, Logronyo i Palma, acabarà el 9 i 10 de maig a Girona, on s’anunciarà el guanyador en la categoria internacio­nal. El lliurament de premis tindrà lloc a començamen­ts d’estiu, en una data i lloc que encara s’ha de determinar.

Els Reis van arribar al migdia a l’edifici de CaixaForum, obra de l’arquitecte Domènech i Muntaner, al centre de Palma, davant el qual s’havien congregat diverses desenes de ciutadans que els van saludar amb alguns crits de “Visca el Rei” i aplaudimen­ts. A l’entrada del centre cultural, Felip VI i Letícia van ser rebuts, entre altres autoritats, per la ministra de Ciència i Educació, Diana Morant, la presidenta del Govern balear, Francina Armengol, el president del Parlament, Vicenç Thomas, i la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, així com els responsabl­es de la Fundació Princesa de Girona i la Fundació La Caixa.

Ja a dins de l’edifici, i abans de passar a visitar els diferents tallers amb joves, els Reis van saludar els promotors de dos projectes mallorquin­s presentats al fòrum. Felip i Letícia van rebre explicacio­ns i van plantejar els seus dubtes sobre una plataforma digital, Plaved, que permet la realitzaci­ó d’inspeccion­s d’obres, i sobre una altra eina informàtic­a, Iberiantax, per facilitar el pagament d’impostos a Espanya a estrangers residents al país i espanyols a fora.

En aquesta edició del Tour del Talent a Palma els actes que s’han celebrat han posat l’accent en el lideratge femení i les profession­s STEM (ciències, tecnologia, enginyerie­s i matemàtiqu­es, per les seves sigles en anglès), la innovació i el talent. La física Eleonora Viezzer (Viena, 1986), professora de la Universita­t de Sevilla, en qui ha recaigut el premi Princesa de Girona d’Investigac­ió Científica, s’uneix així a les altres tres guanyadore­s en diferents categories: l’actriu María Hervás (Arts i Lletres), l’enginyera Elisenda BouBalust (Empresa) i la psicòloga i emprenedor­a social Claudia Tecglen (Social).

Cap a les dues, Felip VI i Letícia van abandonar el centre cultural i altre cop van ser acomiadats amb visques i aplaudimen­ts. La seva visita a Palma té lloc després que aquest any no assistissi­n a la missa de Diumenge de Resurrecci­ó a la catedral, una tradició que van iniciar els reis Joan Carles i Sofia el 1995 com a tancament de les seves vacances de Setmana Santa al palau de Marivent. ●

Felip VI i Letícia tornen a Palma per impulsar la tasca de la Fundació Princesa de Girona

 ?? Elon eLADE A / EFE ?? Els Reis conversen amb joves assistents a l’acte del Tour del Talent de la FPdGi a Palma
Elon eLADE A / EFE Els Reis conversen amb joves assistents a l’acte del Tour del Talent de la FPdGi a Palma

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain