La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Parlament crea la comissió sobre pederàstia a l’Església i altres àmbits

-

El Parlament de Catalunya tindrà la primera comissió d’investigac­ió de l’Estat sobre la pederàstia a l’Església catòlica, si bé obrirà el seu àmbit d’estudi a altres entorns on també es produeixen casos d’abusos, com ara el familiar, l’esportiu i el del lleure.

La iniciativa parlamentà­ria d’En Comú Podem amb ERC i la CUP va ser aprovada a la Cambra catalana amb el suport de socialiste­s, postconver­gents i de Ciutadans, mentre Vox i el PP hi van votar en contra, i el diputat del PSCUnits i líder d’Units, Ramon Espadaler, se’n va abstenir.

La creació de la comissió ha estat possible després d’una àrdua negociació entre els impulsors i PSC i Junts, que van presentar esmenes per ampliar el focus de la pederàstia més enllà del clergat, així com va ser finalment. Els dos grups fins i tot van intentar modificar, sense èxit, la nomenclatu­ra de la comissió perquè no hi aparegués exclusivam­ent l’Església.

Socialiste­s i postconver­gents ho van posar difícil en la negociació prèvia al debat i votació de la proposta al Parlament a causa d’“algunes dificultat­s internes” d’aquest afer. El PSC s’enfrontava a la incongruèn­cia que li suposava permetre una comissió al Parlament, que no va facilitar al Congrés fa unes setmanes, amb iniciativa d’Unides Podem.

Les demandes dels dos grups van ser acceptades per comuns, ERC i la CUP, que a canvi van aconseguir el compromís signat de començar les indagacion­s i les compareixe­nces pels casos relacionat­s amb l’Església per després continuar amb els vinculats amb la resta d’àmbits. A més, hi haurà conclusion­s parcials separades per als dos àmbits de treball de la comissió. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain